Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Synnedsättning

Hur kan man inkludera en person med en synnedsättning i en normidrottsaktivitet?

Det viktigaste är att fråga, hur mycket ser du? En fråga som kan verka jobbig, men som är nödvändig för att veta hur man ska strukturera upp aktiviteten. När du ställer frågan, berätta också varför du frågar så att personen förstår anledningen men också har lättare att förklara. Om personen känner sig tryggare av att ha en ledsagare så fungerar detta också bra. Fråga om personen skulle vilja ha dig eller någon annan som ledsagare och hur hen skulle vilja bli ledsagad. Man kan erbjuda sin arm att hålla i och säga till när det kommer svängar och kanter.

Tips! Ladda ner appen Synsimulator om man vill veta hur det ser ut att ha vissa av de vanliga synnedsättningarna.

sITUATION

Ni ska spela brännboll med ert Skol-IF. En elev ska vara med som har en synnedsättning. Hur gör ni?

Om ni inte redan vet, börja alltid med att fråga “hur mycket ser du?” Gör sedan en bedömning tillsammans med eleven om hur ni kan spela på allas villkor.

Brännboll är en aktivitet med många moment där olika situationer kan uppstå, det är då viktigt att ha hela spelets gång i åtanke när ni strukturerar upp det. De flesta med en synnedsättning är oftast inte helt blinda, utan ligger någonstans på ett spektrum. Vad finns det för risker med att spela brännboll om man har en synnedsättning?

En bra första tanke att ha i den här situationen är färger. För en person med synnedsättning underlättar ofta starka färger och kontrast, att ha i åtanke är då:

  • Koner
  • Spelare
  • Boll
  • Brännplatta
  • Racket

Se till att ha färgstarka koner, bollar och brännplatta som också har kontrast från omgivningen. En blå boll kan ha bra kontrast från gräsmattan, men hur bra ser man bollen när den är uppe i luften och ska bli sedd från marken till himmelen?

Som ytterspelare kan man också ha på sig färgglada kläder, tips är att införskaffa ett gäng färgglada västar som spelarna i utelaget kan ha på sig med en udda väst som brännaren bär. Racketarna kan man märka med tejpbitar i olika färger så att de blir lättare att hitta dem.

(Tips!) Det finns bollar att köpa som gör ljud ifrån sig, dessa används i paraidrotterna Showdown och Five a side! I Five a side har man en fotboll och Showdown en mindre boll.

Hur ser området ut vi är på? Finns det möjliga ojämnheter i marken eller tar fotbollsplanen slut snabbt så att man i vissa fall skulle behöva springa utanför planen för att fånga bollen?

Om märkbara ojämnheter som stenar eller buktig mark förekommer bör detta också vara något att tänka på, i de flesta fall går det att bara se till att man hamnar på en slät yta. Men om planen tar slut tidigt då? Då skulle man kunna sätta ut andra kon för att markera planytan och om situation uppstår när bollen hamnar utanför så kan man antingen bestämma innan att det blir omkast eller att kanske någon annan elev står vid ytterkanten.

Publicerad: 2024-06-28

Senast uppdaterad: 2024-07-05