Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Skol-VM

Svenska Skolidrottsförbundet är medlem i Internationella Skolidrottsförbundet (ISF) som ansvarar för Skol-VM tävlingar. Som medlem i ISF får svenska Skol-IF möjlighet att vara med i internationella tävlingar över hela världen. ISF arrangerar både multisportevent som kallas GYMNASIADEN och skol-VM i enskilda idrotter. De anordnar även idrottsevenemang med utbildningssyfte som exempelvis löpartävlingen SHE RUNS och COOL-GAMES.

Om man deltar i ett skol-VM kan resan vara mer än bara en sportslig upplevelse. Det är också en chans att genom idrotten lära känna andra kulturer och träffa nya vänner som kan bidra till att öka förståelsen för människor från olika länder. Därför anordnas möjligheter till kulturellt utbyte genom olika typer av samarbetstävlingar och kulturella tillställningar som invigningsceremonin och ”Nations Night”. De ordnas i regel med hjälp av deltagande ungdomar från olika länder som förbereder presentationer av sitt lands kultur och historia. Genom att delta får man en chans att hitta nya idrotter, upptäcka nya kulturer och få vänner från olika delar av världen.

Under våren 2022 arrangerades GYMNASIADEN i Normandie i Frankrike där 3500 deltagare från 63 länder deltog. Det är den största tävlingen på ISF:s kalender. Inför vintern 2023 kommer även första gången Vinter GYMNASIADEN arrangeras i Erzurum i Turkiet. Tävlingarna är öppna för ungdomar som går årskurs 9 grundskolan och årskurs 1-2 på gymnasiet. Åldersklasserna kan variera beroende vilken idrott man deltar i. Varje år deltar Sverige i ungefär fem av de mästerskap som arrangeras och i en del sporter krävs det tuffa kvaltävlingar innan en svensk skola får klartecken för att ge sig i väg.

“Skol-VM ger vänner för livet samtidigt som det är en chans att mäta sig med idrottsungdomar från hela världen. Det kulturella utbytet och den gemenskap som det skapar är helt klart viktigare än tävlingarna och det är alltid det som ungdomarna minns allra bäst efteråt.” – Djanet Beraki.

VILL DU ÅKA PÅ SKOL-VM?

Den som får chansen att vara med på ett skol-VM glömmer nog aldrig de positiva upplevelser det ger. Det är en möjlighet att representera sitt land, träffa vänner från världen runt och tävla mot andra skolungdomar.

Anmälan

1.

Gå in på ISF:s hemsida och kolla upp aktuella tävlingar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2.

Meddela ert intresse till oliwer.forsberg@skolidrott.se

3.

Slutför registreringsprocessen och betala anmälningsavgiften.

4.

Delta i tävlingen!


Vad kostar det?

Skolidrottsförbundet står för kostnaderna för de medlemmar som vill åka. Därtill kommer kostnad för resan till tävlingsorten som skol-IF får stå för själv. I de flesta fall ska man även ta med sig en kvalificerad domare från Sverige som man också bekostar resa för. Om man inte gör det kan man i stället betala in ett belopp till arrangörerna (kostnaden är då ungefär lika mycket som om man tar med sig en domare). Ett deltagande i skol-VM kräver en hel del förberedelser. Skol-IF själva bidrar med en överledare för sin trupp och delegationen behöver bestå av ett visst antal ledare beroende på antalet deltagare. För mer information kring skol-VM gå in på ISF:s hemsida. Länk till annan webbplats.

Hör av dig med frågor till Oliwer Forsberg.

Läs mer på ISF:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

ISF world school taekwondo championship 2023

26 juni till 3 juli, 2023 – Mazatlán, Mexico

Sista anmälan: 1 april 2023

Skol-VM I Taekwondo arrangeras i México under sommaren 2023. Tävlingsklasserna som ingår är individuella tävlingar för tjejer och killar, mixad par och lagtävlingar. De tävlande kommer att delas in efter bältesfärg, viktklass och ålder. Under tävlingsveckan kommer det även ske en invigningsceremoni och en dag för kulturella utbyten tillsammans med deltagare från hela världen.

Sverige har deltagit i skol-VM vid flera tillfällen tidigare.

  • 2018 deltog Kitas Skol IF från Göteborg i Skol-VM i Handboll den 21/ – 1/3 i Doha, Qatar. Slutresultat blev 11 plats. Totalt var 19 lag med.
  • Vid Skol VM i Terränglöpning 2–7/4 i Paris, Frankrike var ett ”Selected team” flickor från olika Skol IF i landet med. Slutresultatet blev 10 plats. Totalt 17 lag var med.
  • Under 2019 Skol deltog Eksjö gymnasiums Skol IF och Bessemerskolans IF i VM i Orientering 29/4 – 5/5 i Otepaa, Estland.

Några andra exempel är:

ISF WORLD SCHOOL VOLLEYBALL CHAMPIONSHIP 2022

I Juni 2022 arrangerades Skol-VM i volleyboll i Braslilen.

Se bilder från eventet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF WORLD SCHOOLS CROSS COUNTRY CHAMPIONSHIP

I april 2022 arrangerades Skol-VM i terränglöpning i Štrbské pleso i Slovakien. Där deltog totalt 300 ungdomar i tävlingar, vänskapliga staffeter och kulturella utbyten med deltagre från hela världen.

Se bilder från eventet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF GYMNASIADE SCHOOL SUMMER GAMES

I maj 2022 arrangerades Gymnasiaden i Normandie i Frankrike. Det är ISF:s största tävling och lockar över 3500 deltagare från hela världen. Totalt kan deltagare tävla i 20 olika sporter som bland annat friidrott, fäktning och parajudo.

Se bilder från eventet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Oliwer Forsberg

Projektledare för Trygg idrott

E-post: oliwer.forsberg@skolidrott.se
Tel: 08-699 64 28

Publicerad: 2022-11-03

Senast uppdaterad: 2023-02-17