Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Inspiration

I Myrvikens skolif har man verkligen fokuserat på att hitta nya sätt att tävla och röra på sig. För vad sägs om sledcross, slopestyle och sittgympa?

Full fart och se upp i backen! Foto Jan Magnusson.


Myrviken ligger i Jämtland i en vik av södra Storsjön. Skolidrottsföreningen är stark i orten och många av medlemmarna är med i Skol-IF hela grundskolan.

– Jag gick med i Skol-IF när jag var sju år och var med på skridskoskolan. Sedan blev det att jag fortsatte med olika aktiviteter. Jag gillar att man kan prova på massa olika idrotter gratis i Skol-IF. Den enda kostnaden är medlemsavgiften på 10 kronor per år som går till att köpa in sport- och lekmaterial, berättar 16-åriga Ella Månström som idag är både ledare och sekreterare i styrelsen i Myrvikens skolidrottsförening.

Framförallt så är det olika racketsporter som badminton och pingis som Ella tillsammans med kompisen Sigrid Itzigehl varit ledare för.

– Vi fokuserar på att barnen ska tycka att det är kul att spela och ta med kompisar så vi blir ännu fler. Deltagarna lär sig såklart lite olika tekniker men vi jobbar främst med att man ska vara en bra medspelare.

I vintras, innan coronan, planerade tjejerna att leda sittgympa på ett äldreboende. Tyvärr gick det inte att genomföra på grund av besöksförbud, men tjejerna ha en tydlig bild av varför och vad de ville åstadkomma.

– Vi tänkte att sittgympa skulle ha varit en höjdpunkt i de boendes vardag, att de får röra på sig, lyssna på musik och träffa ungdomar. Och våra planer är ju redan klara så det är bara att dra igång sittgympan när allt lugnat ned sig, berättar Ella.

Även skolmästerskapen i slopestyle fick ställas in i vintras, på grund av snöbrist. Slopestyle är en förhållandevis ny tävlingsform där skidåkaren visar sina trick i en bana med hopp och räcken. Men Myrvikens skolif hoppas på att nästa vinter blir bättre så man återigen kan köra slopestyle.

– I slopestyle har vi ändrat tävlingsupplägget så att fler får åka mer. Ingen åkare blir utslagen tidigt i kvalåk, alla får åka så mycket de vill och orkar under flera timmar och domarna finns i backen för att kunna bedöma så rättvist som möjligt, säger Jan Magnusson, idrottslärare och även vuxenstöd och mångårig styrelseledamot i Myrvikens skol-if.

Ett arrangemang som däremot gick att köra i år var DM i sledcross där deltagarna åker rattkälke/snowracer i heat nedför en backe. Drygt 100 mellanstadieungdomar var med på tävlingen och förhoppningen är att sledcross ska locka nya grupper av ungdomar, de som normalt väljer bort de mer traditionella sporterna.

– Eftersom sporten är ny för de flesta är alla nybörjare med samma förutsättningar och nivå. Då hamnar inte fokus på de bästa, då handlar det mer om att ha en kul dag tillsammans i backen, menar Jan Magnusson.

Den riktigt stora grejen just nu för Myrvikens Skol-IF är att det ska byggas en pumptrack som är en kuperad rundbana för bmx-cyklar. Projektet har förberetts sedan i våras och finansieras bland annat med stöd från kommun, sponsorer, Riksidrottsförbundet och från föreningen Leader som stöttar lokala projekt. Dessutom kommer ideella krafter att hjälpa till med markarbetet som beräknas påbörjas till hösten.

– Det är fantastiskt att så många vill stötta våra ungdomar och Skol-IF. Och det är fantastiskt att se hur bra det blir när vi lyssnar på vad de unga säger, tycker och vill. Då blir det nya aktiviteter, exempelvis en pumptrack för bmx, sittgympa för äldre och nya tankar kring hur vi kan tävla på ett bredare och mer inkluderande sätt, säger Jan Magnusson.

Publicerad: 2022-12-23

Senast uppdaterad: 2023-02-17