Bli inspirerad
Här har vi samlat tidigare arrangemang av olika skolor. Läs och inspireras av berättelser om hur andra skolor gör Skoljoggen. Vill du också dela med dig så skicka text och gärna bild till skoljoggen@skolidrott.se.
Nyköpings skol-if tillsammans med södermanlands skolidrottsförbund
Nyköpings skol-IF tillsammans med Södermanlands distrikt annordnade år 2022 Skoljoggen på Rosvalla. Det var en heldag med tävlingar i bland annat löpning, bästa utklädnad och andra roliga event. Se filmen från 2022 års arrangemang.
F-6: Kaxbergs förskola i södertälje tillsammans med LEbi Skol-IF
Lebi skol-IF annordnade tillsammans med Kaxbergs förskola i Södertälje skoljoggen tillsammans med förskolebarnen. Det blev ett otroligt härligt och lyckat arrangemang där barnen för första gången fick prova på att springa en kortare runda runt förskolan. På plats fanns även ungdomar från Lebi skol-if där barnen bland annat fick möjligheten att prova basket och annat.
För att göra Skoljoggen till en riktig rörelsefest pyntades skolgården med ballonger och färglatt pynt, pedagogerna var med och sprang samt att alla barnen fick skoljoggenmedaljer. Se filmen från Kaxbergs skoljoggenarrangemang.
Anpassad skola: Sofiaskolan i västerås annordnar skoljoggen för sina elever
Lyssna till Johan, motorik- och idrottslärare på den anpassade grundskolan Sofiaskolan i Västerås. Johan beskriver Skoljoggen som en viktig dag för barnen fyllda av pepp, glädje och värme. Få inspiration i hur du kan anordna Skoljoggen på anpassad skola!
Helixgymnasiet i Borlänge
Vi arrangerade joggen på ett sportfält. Eleverna kunde dels anmäla lag om fem personer dels anmäla om de ville delta individuellt. Den individuella sträckan innebar ca 5km löpning eller promenad. Lagen sprang 1kmx5 sträckor. Pris delades ut till bäst utklädda lag, bästa individuella prestation och bästa lagprestation. Det var blåsigt med stämningen var ändå god. Skol-IF höll i uppvärmningen innan och efteråt bjöd skolan på festis och renklämma.
Ullvi Skola, Leksand
Vi arrangerar en skoljogg både på hösten och på våren i samband med att vi arbetat på idrotten med hälsa och kondition under några veckor. Dessa lopp är slutklämmen på de perioderna. Eleverna har då fått träna på olika sorters träning som gynnar deras egen kondition. tex intervall, backträning, fartlek och distans. Även andra idrotter som gynnar konditionen används.
Furubergsskolan, Varberg
Vi har hela skolan tillsammans. F – 3 springer på slingan och får en markering för varje varv, 4-5 springer på slingan och fortsätter på en längre runda. När alla har sprungit räknar vi samman hur långt vi har sprungit tillsammans och ritar in det på en karta. För varje år fortsätter vi där vi var. Målet är att komma ner till Centralafrika.
Rörviks skola, Sävsjö
I år ändrade vi banlängder till mer utmanande och längre sträckor för alla. F-3 1,5 km, 4-6 3 km, 7-9 4,5km. Detta var uppskattat av många elever. Jag kunde sätta fokus på att de skulle klara av att springa så mycket som möjligt inte bara få en bra tid.I övrig: vi springer en runda i kvarteren nära skolan, trafikvakter finns ute och alla lärare gör en liten insats. Mål mitt på skolgården. Föräldraföreningen bjuder alla på frukt. Tidtagning på alla från 4-9. Publiceringa av resultatlista 7-9, där också klasserna tävlar mot varandra. Lägst genomsnittstid av deltagarna i resp klass avgör.
Korsberga skola, Vetlanda
Vi samlas i skogen vid elljusspåret alla elever och pedagoger på skolan. Vi värmer upp och sedan springer eleverna och en del lärare så många varv de orkar och kan. Varvet är i en åtta och när de har gjort en hel åtta får de ett streck på handen om de vill. Detta för att hålla egen koll på hur långt de har sprungit. Vi har ingen prisutdelning eller något sådant – det ska bara vara roligt att röra på sig!
Skatelövsskolan, Grimslöv
På Skatelövskolan i Grimslöv har de äldsta eleverna i klass 6 de senaste åren ansvarat för hela arrangemanget med skoljoggen. Då eleverna får utforma aktiviteten kan den skifta något får år till år.Eleverna delar upp sig i olika ansvarsgrupper. De ordnar allt från inbjudan till de andra klasserna, föräldrainformation, göra uppvärmning, ordna start och mål, sjukvårdsstationer mm. I år tyckte eleverna i år 6 att det vore trevligt om alla fick fika efter målgång så de bakade bullar på hemkunskapen och ordnade sponsorer till mer. De ville också belöna duktiga löpare i varje klass samt utse bästa klassen på skolan genom att räkna medelvärde på antalet sprungna varv, så d¨å fick de ordna sponsorer till priser också. Många stolta och ansvarstagande elever i år 6 efter avslutad skoljogg!
Kvarndammsskolan, Lessebo
Vår skoljogg låg under en vecka som vi kallar för hälsoveckan. Då börjar vi varje morgon med morgongympa, där åk 3,4,5,6, leder den inför resten av skolans elever. Sedan har alla lärarna möjlighet att vinkla sina lektioner år hälsohållet på deras lektioner. På tisdagen i år åkte åk4-6 iväg och hade en friidrottsdag på en friidrottsarena. Där ligger deras skoljogg som en station. De springer runt en liten sjö och de springer så många varv de vill. Har de ledig tid får de springa ännu mer. Sedan på torsdagen hade vi skoljoggen för årskurs F-kl-3 i närheten av skolan. De sprang två olika slingor. Alla eleverna fick efter avklarat lopp dricka och banan som jag fick av vår lokala icahandlare. Fick ca 300 bananer och 30l saft. På fredagen avslutar vi hälsoveckan med att åk 5-6 cyklar ca 4 mil runt en stor sjö vi har precis utanför.
Bålbro skola, Norrtälje
På vår skola arbetar varje klass för sig inför skoljoggen med att prata om Clowner utan Gränser och vad Skoljoggen står för. Information skickas ut till föräldrar och finns på vår hemsida. Vi är en F-9-skola med 380 elever och alla sprang samtidigt vilket blir en mäktig uppelevelse för många. Vår sträcka är endast 1,5 km lång och tanken är att man går, joggar, springer så många varv man orkar. Många tar utmaningen på allvar och gör så gott de kan medan andra tar det mer lugnt.
Karbyskolan, Vallentuna
De yngre eleverna springer skoljoggen hos oss. De får på morgonen skapa egna nummerlappar som vi sedan fäster på tröjorna. En uppvärmning genomförs på fotbollsplan till dånande musik, i år blev det “landslagstränaren”, alltså följa John i grupper. De springer ett spår i skogen som vi snitslat ut, en “hare” (lärare) springer längst fram i täten och eleverna efter i den takt de orkar. Vi börjar även med att skicka förskoleelverna på promenad och eleverna får själva gruppera sig i tre olika kategorier, gå, jogga/gå, springa för att det inte ska bli för tjockt i spåret. När de kommer i mål får de mjölk och banan som “belöning”. Varje mentor har även gjort diplom som de tilldelas.
Ostviksskolan, Skellefteå
Skoljoggen på vår skola börjar med att en vecka innan får man välja om man vill springa på tid eller inte. Samtidigt går det ut en inbjudan till föräldrar och andra anhöriga att komma och delta eller vara publik. Springer man på tid har man nummerlapp annars inte. Alla får diplom. Dagen då Skoljoggen hålls så håller de äldsta elevermna i en uppvärmning för hela skolan och sedan samlas vi på ängen för gemensam masstart alla på skolan startar samtidigt!Sen springer vi elljusspåret och när man närmar sig mål är det vätskekontroll och sen spurt. När man gått i mål så står man och hejjar på sina kompisar och sedan dusch och lunch.
Västerlandaskolan, Lilla Edet
En joggingrunda där eleverna först uppskattar hur många varv de tror sig springa och sedan jämför det faktiska antalet och funderar över resultatet.En dag då vi jobbade med barnkonventionen kopplad till SOS barnbyar. Diskussioner om vad alla barn behöver och gjorde collage kring det.
Heneskolan, Skövde
Eleverna i åk 6 planerar en friluftsdag med stationer för övriga skolan. Stationerna ska träna grovmotoriska rörelser, samarbete och gemenskap. Eleverna arbetar i familjegrupper på varje station ( två elever från varje klass i en grupp åk 1-5) åk 5 elever är gruppledare. Dagen startar med uppvärmning och skoljogg i 45 min. Då räknar vi antalet varv som hela skolan springer tillsammans och redovisar detta på en Sverigekarta veckan efter. I år blev det bilvägen Skövde- Skellefteå. Mycket uppskattad dag!
Björkbackenskolan, Söderköping
Åk 1-3.Vi samlar pärlor i ett plaströr. Guld för långa slingan, Guldvägen, och röd för den korta, Lingonstigen. Efter varje varv stoppar varje elev i rätt kula i röret. Hur långt blir röret? Hur långt har vi sammanlagt sprungit? Kommer vi till Danmark eller längre? Är röret längre än året innan? o.s.v.
För mer information
08-699 60 00
skoljoggen@skolidrott.se
Publicerad: 2022-11-30
Senast uppdaterad: 2024-09-26