Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Musikhjälpen - Vislanda Skol-IF samlade in över 30 000 kronor

Under Musikhjälpen 2022 samlade Vislanda Skol-IF in över 30 000 kronor till sin bössa. Nu förbereder de nya aktiviteter inför insamlingen för Musikhjälpen 2023.

Bildtext: Några av de unga från Vislanda Skol-IF med sina nya overallhoodies.

Årets Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december med temat "Ingen ska behöva dö av hunger", där bidrag kommer att förbättra livssituationen för människor som kämpar mot den värsta hungerkrisen i modern tid. Det handlar bland annat om akuta insatser för att rädda liv, såsom matpaket, näringsbehandlingar med till exempel nötkräm och kontantstöd där människor ges möjlighet att fatta egna beslut för att förbättra tillgången till mat och bättre hälsa.

Flera Skol-IF har under åren bidragit med sina egna insamlingsbössor. En av dessa är Vislanda Skol-IF som samlade in över 30 000 kronor under förra årets Musikhjälpen. I år planerar de att vara med och bidra igen.

Vislanda Skol-IF, i Kronobergs distrikt, har sedan 1999 erbjudit olika idrottsaktiviteter till både unga och äldre. De bedriver regelbunden verksamhet under veckorna och strävar efter att erbjuda aktiviteter för alla i åldrarna 6-16 år. Dessutom har de bland annat volleyboll på schemat med deltagare som sträcker sig upp till 50 års ålder.

– I övrigt anordnar vi lovaktiviteter både i egen regi men i samarbete med kyrka och övrigt föreningsliv, gott samarbete med skola och fritidsgård där vi bland annat kan åka till Liseberg, aktiviteter som bjuder in hela samhället och massa annat skoj berättar Rebecca från Vislanda Skol-IF.

Vi ställde några frågor till Vislanda Skol-IF för att få veta mer om bland annat vad som driver dem att delta med sin egen insamlingsbössa, samt om de har några tips till andra Skol-IF som vill vara med och bidra i år:

Vad är det som driver er att delta i, och samla in pengar till Musikhjälpen?
Vi har samlat in pengar till musikhjälpen under många år dels för att det blir ett roligt projekt att göra ihop. Vi har tidigare bland annat pysslat lite ihop med barnen och sålt eller bakat och sådär vilket skapar sammanhållning. Men även bara för att det är en så viktig sak och vi vill vara med och dra vårt strå till stacken.

Vilka aktiviteter genomförde ni under förra årets Musikhjälp för er insamling och vad tror ni bidragit till att ni fått så många att engagera sig?
Förra året körde vi Luciafrukost som varit ett stående inslag i några år. Då serverar vi frukostbuffé i skolans café innan skolstart för elever och lärare och där pengen för frukosten går in i vår bössa. Vi hade också volleybollturnering där deltagaravgiften gick till insamlingen samt att vi testade Weset150 12 timmar löpning för musikhjälpen där vi räknade antal varv under dagen (ca 1km slinga) där företag sponsrade med 1-2 kronor per genomfört varv. Här bjöd vi in hela samhället och man kunde gå ett eller 30 om man kände för det. Att vi lyckades få med oss många förra året tror jag beror på att det ska behöva vara enkelt att bidra, och i weset150 så kostar det inte dig som privatperson någonting utan du kan bidra genom en liten promenad.

Vad är era planer och mål för årets insamling till Musikhjälpen?
I år är än så länge planerna att göra om förra årets tre stora evenemang. Vi sätter nog ett mål på 20 000 och är extra nöjda med allt som vi kan få in över det.

Har ni någon inspiration eller några värdefulla tips att dela med er av till andra Skol-IF:s som funderar på att delta i Musikhjälpen med sin egen insamlingsbössa?
Hellre några väl genomförda evenemang än massa små halvhjärtade. Vi försöker jobba mycket mot företagen och sponsorer och tycker det var ett vinnande koncept förra året. Använd sociala medier för att sprida er bössa och era evenemang.

Vi ser fram emot att följa årets alla insamlingsbössor, framförallt alla Skol-IF-bössor. Precis som Vislanda Skol-IF har vi sett flera Skol-If bössor genom åren bidra med sina egna roliga och fyndiga aktiviteter, och till alla er vill vi säga tack - tack för att ni bidrar till att göra världen lite bättre!

Publicerad: 2023-11-20

Senast uppdaterad: 2023-11-20