Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Tack Skoljoggen 2023!

Den 14e september var den officiella Skoljoggendagen 2023. Över tusen skolor i landet firade tillsammans Skoljoggen - en manifestation för rörelseglädje.

Sedan 1981 har Skolidrottsförbundet arrangerat Skoljoggen med syfte att sätta barnens glädje i fokus och manifestera rörelseglädje, gemenskap och hälsa, och i år var inget undantag.

Över 1000 skolor och omkring 250 000 deltagare gjorde detta års Skoljogg till ännu en fantastisk och minnesvärd rörelsemanifestation. I år deltar även förskolor, vilket uppmuntrar ännu fler barn och unga till rörelse.

Det är upp till varje skola att arrangera sin egen Skoljogg, vilket leder till en mängd olika typer av roliga och fyndiga arrangemang. Vi har bland annat sett skolor som arrangerar på fjäll, till rullstolsrace, och nu även kryplopp när förskolorna är med och rör på sig.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra. Samtidigt som eleverna rör på sig gör de också gott för andra barn och unga. Springslanten 2023 används för att stötta Skolidrottsförbundet i Ukraina. De insamlade pengarna skänks för att ge medlemmarna möjlighet att delta i internationella idrottsarrangemang, via International Sports Federations Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

- We are very grateful to all those who contributed to the fundraising, and to Skolidrottsförbundet for the initiative. With these donations, we can continue to provide opportunities for our youth to stay active and engaged in sports, säger Roman Greba, Ordförande för Ukrainska Skolidrottsförbundet.

Tillsammans har vi, hittills, samlat in omrking 500 000 kronor till Springslanten vilket vi är otroligt glada och stolta över, och ytterligare donationer fortsätter att komma in. Ni har bidragit till att det ukrainska Skolidrottsförbundet kan fortsätta låta sina barn och unga delta i internationella idrottsarrangemang.

Olika Skoljoggenarrangemang uppmärksammades också i nyhetsmedierna som SVT, Sveriges Radio och i flera lokalmedier. Ett urval av dem hittar ni nedan:

P4 Halland: Idrottsläraren om skoljoggen: Den bidrar till bättre gemenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVT Södertälje: Här är alla barn vinnare – se förskolans rörelsefest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telgenytt: Här springer förskolebarnen under skoljoggen Länk till annan webbplats.

Flera skolor delade också sina arrangemang på Instagram vilket var väldigt kul att se, och vi är väldigt tacksamma för det. Det möjliggör för alla som vill att följa med och ta inspiration från de olika Skoljoggarna i Sverige.

Vi ser fram emot många fler år med Skoljoggen, där glädje, gemenskap och rörelse fortsätter att vara i fokus.

Tack än en gång till alla som gjort detta till en minnesvärd och fantastisk dag!

Publicerad: 2023-10-11

Senast uppdaterad: 2023-11-17