Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Skol-vm

Svenska Skolidrottsförbundet är medlem i Internationella Skolidrottsförbundet (ISF), som ansvarar för Skol-VM tävlingar. Som medlem i ISF får svenska Skol-IF möjlighet att vara med i internationella tävlingar över hela världen. ISF arrangerar både multisportevent som kallas GYMNASIADEN och skol-VM i enskilda idrotter. De anordnar även idrottsevenemang med utbildningssyfte som exempelvis löpartävlingen SHE RUNS och COOL-GAMES.

Om man deltar i ett skol-VM kan resan vara mer än bara en sportslig upplevelse. Det är också en chans att genom idrotten lära känna andra kulturer och träffa nya vänner som kan bidra till att öka förståelsen för människor från olika länder. Därför anordnas möjligheter till kulturellt utbyte genom olika typer av samarbetstävlingar och kulturella tillställningar som invigningsceremonin och ”Nations Night”. De ordnas i regel med hjälp av deltagande ungdomar från olika länder som förbereder presentationer av sitt lands kultur och historia. Genom att delta får man en chans att hitta nya idrotter, upptäcka nya kulturer och få vänner från olika delar av världen.

Under våren 2022 arrangerades GYMNASIADEN i Normandie i Frankrike där 3500 deltagare från 63 länder deltog. Det är den största tävlingen på ISF:s kalender. Inför vintern 2023 kommer även första gången Vinter GYMNASIADEN arrangeras i Erzurum i Turkiet. Tävlingarna är öppna för ungdomar som går årskurs 9 grundskolan och årskurs 1-2 på gymnasiet. Åldersklasserna kan variera beroende vilken idrott man deltar i. Varje år deltar Sverige i ungefär fem av de mästerskap som arrangeras och i en del sporter krävs det tuffa kvaltävlingar innan en svensk skola får klartecken för att ge sig i väg.

“Skol-VM ger vänner för livet samtidigt som det är en chans att mäta sig med idrottsungdomar från hela världen. Det kulturella utbytet och den gemenskap som det skapar är helt klart viktigare än tävlingarna och det är alltid det som ungdomarna minns allra bäst efteråt.” – Djanet Beraki.


VILL DU ÅKA PÅ SKOL-VM?

Den som får chansen att vara med på ett skol-VM glömmer nog aldrig de positiva upplevelser det ger. Det är en möjlighet att representera sitt land, träffa vänner från världen runt och tävla mot andra skolungdomar.

ANMÄLAN

  1. Gå in på ISF:s hemsida och kolla upp aktuella tävlingar
  2. Meddela ert intresse till david.jansson@skolidrott.se
  3. Slutför registreringsprocessen och betala anmälningsavgiften.
  4. Delta i tävlingen!

VAD KOSTAR DET?

Skolidrottsföreningen får stå för alla kostnader själv. I de flesta fall ska man även ta med sig en kvalificerad domare från Sverige som man också bekostar resa och uppehälle för. Om man inte gör det kan man i stället betala in ett belopp till arrangörerna (kostnaden är då ungefär lika mycket som om man tar med sig en domare). Därtill kommer kostnad för resan till tävlingsorten.

Skol-IF själva bidrar med en överledare för sin trupp. Ett deltagande i skol-VM kräver en hel del förberedelser. Bland annat behöver delegationen bestå av ett visst antal ledare beroende på antalet deltagare. Det kan också vara en fantastiks upplevelse för de som deltar och kommer vara ett minne för livet.

För mer information kring skol-VM gå in på ISF:s hemsida.

Hör av dig med frågor till David Jansson, tävlingsansvarig på Skolidrottsförbundet.

Läs mer

Läs mer på ISF:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF GYMNASIADE SCHOOL WINTER GAMES

11 till 18 februari 2023 – Erzurum, Turkiet

OBS, ANMÄLAN STÄNGD

Under vintern 2023 kommer även första gången Vinter GYMNASIADEN arrangeras i Erzurum i Turkiet. I det preliminära programmet ingår 8 vintersporter där bland annat alpint, längdskidor och ishockey ingår.

ISF WORLD SCHOOL BEACH VOLLEYBALL CHAMPIONSHIP 2023

16 till 23 Maj, 2023 – Bat Yam, Israel

SISTA ANMÄLAN, 10 DECEMBER 2022

Den 6:e upplagan av skol-VM i beachvolleyboll arrangeras i Bat Yam i Israel under våren 2023. Deltagarna kan tävla i åldersgrupperna U15 och U18. Under turneringen kommer det även ske en invigningscermoni och en ”nations night” där ungdomar från hela världen får en chans att mötas.

ISF WORLD SCHOOL ATHLETICS CHAMPIONSHIP 2023

19 till 25 juni, 2023 – Trabzon, Turkiet

SISTA ANMÄLAN: 10 DECEMBER 2022

Den 26:de upplagan av skol-VM i friidrott avgörs i Trabzon i Turkiet. Tävling är för tjejer och killar som är födda mellan 2005–2007. Utöver friidrottsgrenar kommer de tävlande även delta i ett vänskapligt stafettlopp med blandande lag från olika länder.

ISF WORLD SCHOOL FOOTBALL CHAMPIONSHIP 2023

22 till 31 Juli, 2023 – Rabat, Marocko

SISTA ANMÄLAN: 20 DECEMBER 2022

Den 27:de upplagan av skol-VM i fotboll avgörs i Rabat, Marocko. Tävling är för tjejer och killar som är födda mellan 2005–2007. Under turneringen kommer det även ske en invigningsceremoni och en dag för kulturella utbyten.

ISF U15 GYMNASIADE 2023OON!

19 till 27 augusti, 2023 – Rio de Janeiro, Brazil

SISTA ANMÄLAN: 15 FEBRUARI 2023

ISF:s populära tävling Gymnasiaden går för andra gången även för yngre deltagare. Det är ett arrangemang där flera ungdomar från olika sporter samlas för tävlingar och kulturella utbyten. Deltagare ska vara födda mellan 2008–2010 för att kunna delta. Bland de idrotter som finns med hittar vi Friidrott, Basket, Judo och Skateboard.

Sverige har deltagit i skol-VM vid flera tillfällen tidigare:

  • 2018 deltog Kitas Skol IF från Göteborg i Skol-VM i Handboll den 21/ – 1/3 i Doha, Qatar. Slutresultat blev 11 plats. Totalt var 19 lag med.
  • Vid Skol VM i Terränglöpning 2–7/4 i Paris, Frankrike var ett ”Selected team” flickor från olika Skol IF i landet med. Slutresultatet blev 10 plats. Totalt 17 lag var med.
  • Under 2019 Skol deltog Eksjö gymnasiums Skol IF och Bessemerskolans IF i VM i Orientering 29/4 – 5/5 i Otepaa, Estland.

Några andra exempel är:

ISF WORLD SCHOOL VOLLEYBALL CHAMPIONSHIP 2022

I Juni 2022 arrangerades Skol-VM i volleyboll i Braslilen.

Se bilder från eventet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF WORLD SCHOOLS CROSS COUNTRY CHAMPIONSHIP

I april 2022 arrangerades Skol-VM i terränglöpning i Štrbské pleso i Slovakien. Där deltog totalt 300 ungdomar i tävlingar, vänskapliga staffeter och kulturella utbyten med deltagre från hela världen.

Se bilder från eventet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF GYMNASIADE SCHOOL SUMMER GAMES

I maj 2022 arrangerades Gymnasiaden i Normandie i Frankrike. Det är ISF:s största tävling och lockar över 3500 deltagare från hela världen. Totalt kan deltagare tävla i 20 olika sporter som bland annat friidrott, fäktning och parajudo.

Se bilder från eventet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF WORLD SCHOOL BASKETBALL CHAMPIONSHIP 2022

Skol-VM i basket gick av stapeln i september 2022. Tävlingen riktar sig till ungdomar som är mellan 16 och 18 år och är medlemmar i en skolidrottsförening. Förutom en turnering i basket får deltagarna även möjlighet till kulturella utbyten under ”Nations Night”.

Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ISF SHE RUNS

I september arrangerades She Runs, en löpartävling för unga tjejer. Tillsammans med deltagare från över 35 länder uppmuntra unga tjejer till fysisk aktivitet, hälsa och ledarskap. Under eventet för deltagarna möjlighet att lyssna på föreläsningar från kvinnliga ledare inom idrotten, gå på workshops om entreprenörskap samt delta i ett motionslopp på 4 kilometer tillsammans med 1000-tals andra unga tjejer.

Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-08-20

Senast uppdaterad: 2022-12-02