Gå till innehåll
Svenska Skolidrottsförbundet

Vonna vill visa vägen

I skolidrotten kallas hon för Vonna. Vonna från Dalarna. Men hon heter Yvonne. Idrottslärare och stark kraft i Skol-IF. – Det är häftigt att så ett frö och se när barn och ungdomar upptäcker glädjen i att röra på sig.

Bild på Vonna.

Vonna och hennes man Kent sitter i bilen på väg från hemmet i Borlänge till stugan i Sälen. Utanför glimmar det snötäckta landskapet förbi. Termometern visar -14 grader, himlen knallar blå och solen breder ut sig. I baksätet jamar katten Stisse ihärdigt, han är trött på att åka bil i en bur.

– Stisse är döpt efter en ishockeyspelare i Södertälje, Stisse Johansson, berättar Vonna i telefon.

Idrottsintresset är stort i familjen Hagström Theander. När det är sport på tv sitter de bänkade. Vinterstudion på helgerna är en favorit. För egen del tar hon gärna en tur på skidorna när den utbytta knäleden tillåter eller så går hon en långpromenad i skogen. Hon gillar och har alltid gillat att röra på sig.

– Jag njuter av att gå i skogen, upptäcka björnspår, lyssna på naturen och plocka bär. Förra sommaren plockade jag 25 kilo hjortron.

Vonnas pappa Göte Hagström vann OS-brons på 3000 meter hinder 1948 i London, hans idrottande ledde till att även dottern ville idrotta.

– Som liten hade jag en massa spring i benen och jag provade på många olika sporter. Men jag fastnade för friidrott och korta häcken, min styrka var snabbheten och löptekniken.

Samtidigt som Vonna kasserade in friidrottsmedaljer på löpande band kom hon även i kontakt med Skol-IF på Hagaskolan i Borlänge.

– Skolan startade en förening och för mig som gick på gymnasiet var det självklart att vara med. Jag har en massa roliga minnen, allt ifrån att fixa friluftsdagar för hela skolan till att vi vann Skol-SM i ishockey. Hagaskolan hade spelare som Göran Höghosta, Roland Eriksson och Ulf Weinstock som senare spelade både i landslaget och blev proffs.

Intresset och engagemanget för Skol-IF höll i sig och fördjupades successivt, parallellt med att Vonna utbildade sig till fritidspedagog och senare även till idrottslärare. Dessutom hann hon med att vara både ledare och tränare i handboll, friidrott och skidor både på längden och utför- samtidigt som hon själv var aktiv utövare i många av nämnda sporter.

När Vonna ser tillbaka på sina snart 50 år inom skolidrotten så lyfter hon Bert- Åke ” Bertan” Norlin som en stor förebild och en person som legat i framkant när det handlar om att utveckla Skol-IF i Dalarna.

– Han startade Premiumlägret för 40 år sedan, ett populärt läger som vi fortfarande arrangerar. Bert- Åke var även tidig med att ha med unga i styrelsen. Det är något som jag skriver under på, barn och ungdomar ska inkluderas, i styrelser, i tränargrupper och i olika aktiviteter. Då växer självkänsla och självförtroende hos de unga- de fixar ofta mer än vi vuxna tror.

Vonnas engagemang har inte kroknat med åren, tvärtom. Hon blir extra tydlig när hon får frågan om vad som kan bli bättre inom skolidrotten.

– Jag skulle vilja ta ett snack med Riksidrottsförbundet om de riktade föreningsstöden där lägsta ålder är 13 år, det är helt galet att exkludera de yngre. Det slår hårt mot många idrotter och även Skol-IF, säger hon med eftertryck.

Sälen närmar sig och katten Stisse ska äntligen få slippa sin bur. Vi behöver avsluta samtalet men hon hinner berätta om sitt smeknamn.

– Jag hade en grupp barn där många hade svårt att säga Y. Därför blev det Vonna. Sedan har det hängt med genom åren, men det är bara inom skolidrotten som jag kallas Vonna.

Fakta

Yvonne ”Vonna” Hagström Theander
Bor i Kvarnsveden utanför Borlänge
Ålder: 64 år
Arbetar som idrottslärare i Borlänge på Skräddarbacksskolan åk f-6
Familj: maken Kent, två barn, två barnbarn, katten Stisse
Gillar att handarbeta- sticka, porslinsmålning, växtfärgning. Nästa utmaning är att prova på silversmide.
Antal år i skolidrotten: 48, bland annat i förbundsstyrelsen, nu som vuxenstöd i Skräddarbacksskolans IF och i Dalarnas skolidrottsförbund.

Bästa tips till andra engagerade i skolidrotten

  • Gör det enkelt att leka och röra på sig, det ska inte handla om elitidrott utan om rörelseglädje. Få ungdomar att tycka att det är kul att röra sig, utbilda dem till ledare och uppmuntra dem att vara med i styrelsen.
  • Till dig som är vuxenstöd: Lita på barnen/ungdomarna, var just ett stöd.

Tipsa oss om en skolidrottare som DU vill veta mer om via info@skolidrott.se.

Publicerad: 2021-04-01

Senast uppdaterad: 2022-11-25