Gå till innehåll
Södermanland

Skolidrottsföreningen gav Isak nya mål

En grupp med unga personer.

På Ungdomsgalan i november 2019 kammade Isak hem priset som årets ”Skol IF-profil”. Gruppen är en del av de som arrangerade Ungdomsgalan förra året.

När fotbollen blev för elitinriktad sökte Isak Björkeng nya vägar inom idrotten. En riktning var att satsa mer på att döma fotboll. En annan var Skol-IF.

– Att jag valde att engagera mig i vår skolidrottsförening har jag verkligen inte ångrat, säger han.

Sommarlovet har precis börjat och Isak har klarat av första året på Nyköpings Enskilda Gymnasium. Nu är det istället fullt upp med jobb som aktivitetsledare för ”Sommarkul med Skol-IF” som Nyköpings skolidrottsförening är huvudarrangör för tillsammans med kommunen och en rad andra närliggande föreningar och organisationer.

Programmet är som ett dignande smörgåsbord och i princip större delen av sommarlovet är fyllt med gratis aktiviteter- minigolf, fotboll, prova-på nya sporter, basket, pingis, beachvolley, kubb…

– Vi satsar på att ha ett brett utbud så att de flesta ska hitta något man tycker är roligt eller vill prova på. Vårt fokus ligger på socialt umgänge och att ha kul ihop, berättar Isak på telefon.

Just nu håller han på att planera för den kommande fotbollsturneringen som Nyköpings Skol-IF samkör med IFK Nyköping och Somaliska föreningen. Fotbollen ligger Isak varmt om hjärtat och han ser den planerade turneringen i ett större perspektiv.

– Vi vill att ungdomar från olika områden, skolor, kulturer och föreningar ska få möjlighet att mötas och lära känna varandra. Vi vill även fånga upp dem som kanske inte tillhör någon förening eller som av olika anledningar har valt att sluta med föreningsidrott.

Isak vet själv hur det känns när idrottandet blir mer och mer elitinriktat och hur han då valde en annan, eller på sätt och vis parallell, väg. För samtidigt som han spelade fotboll under uppväxten så dömde han även fotboll.

– Jag började som domare i sjätte klass och när jag gick i nian valde jag att satsa på dömandet när fotbollen inte kändes helt rätt längre. Jag trivs jättebra och jag vill försöka bli en så bra domare som möjligt.

När Isak gick i nian kom han i kontakt med skolidrottsföreningen på skolan som hade legat nere i några år. Han erbjöds att vara med och starta upp föreningen igen och det började med att Isak blev inbjuden till en introduktionsutbildning i ledarskap som hölls av Skolidrottsförbundet i Södermanland. Isak var till en början tveksam till att gå med i Skol IF men efter att han gått kursen ändrade han uppfattning helt.

– Jag fastnade direkt och kände att Skol-IF, det är min grej. Jag har utvecklats som person och lärt mig hur vi unga kan påverka och få vara med och bestämma. Jag har även övat mycket på att prata inför folk och stärkt min självkänsla. Det är erfarenheter som jag kommer ha nytta av hela livet i massa olika situationer.

En stor och unik del i Skolidrottsförbundets verksamhet är att det är de unga själva som sitter i styrelsen i skolidrottsföreningen och att de på så sätt får lära sig hur styrelsearbete bedrivs och vilken funktion de olika rollerna har. När Isak gick med i Skol-IF för två år sedan började han med att bygga upp och starta om föreningen tillsammans med sina kompisar i styrelsen och ett vuxenstöd.

– Det är häftigt att känna att vi unga i föreningen verkligen kan få vara med och driva igenom beslut. Mycket tack vare att vi har lärt oss hur en styrelse jobbar.

Numera kan man nästan kalla Isak för ett styrelseproffs med inte mindre än fyra styrelseuppdrag, dels i två skolidrottsföreningar- Nyköpings Enskilda gymnasium och Nyköpings Skol-IF, dels för distriktet- Skolidrottsförbundet i Södermanland och även i stadens domarklubb.

– Det är så många positiva saker med Skol-IF, det som jag gillar allra mest är bredden. Vi försöker erbjuda något flera dagar i vecka året runt, och det handlar inte alls om resultat. Mer om rörelse, att lattja ihop, få prova på nya sporter och träffa både gamla och nya kompisar.

Till hösten börjar Isak i tvåan och planen är att fortsätta döma fotboll och jobba vidare med sina uppdrag i skolidrottsföreningarna och i distriktet.

– Vi kommer att fixa eftermiddagsaktiviteter som till exempel fotboll, innebandy och handboll. Det är aktiviteter som är väldigt flexibla och spontana- de som kommer får spela ihop på det sätt de själva vill.

– Dessutom kommer vi att planera vår andra upplaga av Ungdomsgalan som hålls i slutet av året där vi ska hylla ungdomar som är förebilder och gör så att bra saker händer i Nyköping. Det ser jag fram emot!