Gå till innehåll
Skåne

Utbildning

Hos oss på Skolidrottsförbundet i Skåne är utbildning en central del av vår verksamhet. Vi vill att alla unga som vill engagera sig i en skol-IF ska få utbilda sig till en ungdomsledare. Vi tror att alla barn och unga kan bli bra ledare och goda förebilder och vill därför rusta dem med både praktisk och teoretisk utbildning inom ledarskap.

Skolidrottsförbundet i Skåne har därför tagit fram ett utbildningskoncept med en stor variation av läger och kurser. Utbildningarna sker i fysiskt form så unga från hela Skåne möts och delar erfarenheter och kunskaper. För mer information kring utbildningarna kan du kontakta Emilia, emilia.skenderovski@skolidrott.se

Skolidrottsförbundet i Skåne bjuder in till flera olika utbildningar under ett år. Nytt utbildningsår startar i augusti och avslutas i juni.

 • UNGA LEDER UNGA
  Vår första utbildning som heter Unga ledare unga (ULU) är en grundläggande ledarskapsutbildning som erbjuds alla ledare i en skolidrottsförening. Detta är en digital utbildning i grunden men då vi föredrar att våra föreningar träffas och hittar på saker så erbjuder vi den i fysiskt format, oftast läger. Lägret brukar vara under två dagar med start antingen en fredag eller lördag. Utbildningen är uppdelad i en teoretisk del och en praktisk där ledarna får möjlighet att testa sitt ledarskap. Efter genomförd utbildning tilldelas de en ledartröja och ett diplom och ledarna är certifierade ledare.
  Utbildningen är en förutsättning för att kunna gå resterande utbildningar hos oss.
 • STYRELSEUTVECKLING
  Detta är en fördjupningsutbildning för de i föreningen som sitter i styrelsen, i första hand ordförande, vice ordförande, sekreterare och sedan ledamöter. Denna utbildning erbjuds två gånger per år. Under den första utbildningen ligger det stort fokus på att ge en fördjupad kunskap om styrelsearbetet i en förening medan den andra är inriktad på föreningens årsmöte. Då stöttas föreningen i vilka handlingar som ska tas fram och hur detta går till.
 • ARRANGERA/ENGAGERA
  Detta är en fördjupningsutbildning för intresserade ledare i föreningen. Denna utbildning erbjuds två gånger per år. Under denna utbildning har vi begränsat så att varje förening får skicka max 5 deltagare/gång. Det kan vara olika personer under de två tillfällena då utbildningen ser likadan ut. Detta är en utbildning i evenemangsplanering och projektansökan. Ledarna får här lära sig hur de kan göra roliga saker i sina föreningar på ett kostnadseffektivt sätt.
 • BARNKONVENTIONEN
  Detta är en fördjupningsutbildning för intresserade ledare i föreningen. Denna utbildning erbjuds två gånger per år. Under denna utbildning har vi begränsat så att varje förening får skicka max 5 deltagare/gång. Det kan vara olika personer under de två tillfällena då utbildningen ser likadan ut. Här får ledarna möjlighet att lära sig mer om barnkonventionen och kopplingen mellan den och Skol-IF på ett roligt och lekfullt sätt.
 • PRAKTISKT LEDARSKAP
  Detta är en fördjupningsutbildning. Utbildningen är en fördjupning i den praktiska delen av ledarskapet där fokus ligger på att utveckla sitt sätt att ta sig ann en aktivitetsgrupp, få tips på nya aktiviteter och utveckla sitt ledarskap.

Utbildningskostnad
Utbildningarna ingår i en del av den riktade satsning som görs tillsammans med olika aktörer. För att skapa lika förutsättningar för alla ledare att kunna delta på utbildningarna har vissa föreningar en ekonomisk stöttning via Kultur-och fritidsenheten, skolan eller annan aktör.

För er som inte ingår i en samverkan bekostar utbildningen per deltagare. Kostnaden för utbildningarna varierar beroende på om det är i lägerform eller dagutbildning. Ta kontakt med Emilia för att få mer information om respektive utbildning.

Digitala utbildningsplattformen
Är er förening sugen på att genomföra en eller flera digitala utbildningar?

Skolidrottsförbundets digitala utbildningsplattform Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller fem olika utbildningar som förbundet erbjuder kostnadsfritt till alla medlemsföreningar. Föreningen genomför dessa utbildningar helt på egen hand och behöver ingen certifierad utbildare på plats. På plattformen kan ni läsa mer om genomförandet och vilken utbildning som passar er bäst.

För mer information gå in på https://skolidrott.se/utbildning/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.