Hoppa till sidans innehåll

Skol-VM


Vill du åka på skol-VM?
Varje år arrangeras en mängd mästerskap som är öppna för skollag från hela världen att delta i. Skolidrottsförbundet ansvarar för de svenska lagen och skickar lag till världsmästerskap världen runt. Varje år deltar Sverige i ungefär fem av de mästerskap som arrangeras och i en del sporter krävs det tuffa kvaltävlingar innan en svensk skola får klartecken för att ge sig iväg på en resa som inte bara är en sportslig upplevelse. Ett skol-VM är också en chans att genom idrotten lära känna andra kulturer och träffa nya vänner. Mästerskapet har som målsättning att skapa större gemenskap mellan ländernas ungdomar och därför ordnas det särskilda möjligheter till det i form av samarbetstävlingar och kulturutbyte.

Det kulturella syftar till ett ökat medvetande om det land man tävlar i och om de länder som deltar. Detta ordnas i regel med hjälp av de deltagande ländernas ungdomar som ombeds att förbereda vissa presentationer som sedan genomförs på plats.

Det sociala syftar till att öka kunskapen om varandra, att skapa nya vänskapsband och förbättra förståelsen av våra mänskliga olikheter. Det syftar också till att bidra till glädje att vara där och att vara tillsammans.

Vad kostar det?

Skolidrottsföreningen får stå för alla kostnader själv. I de flesta fall ska man även ta med sig en kvalificerad domare från Sverige som man också bekostar resa och uppehälle för. Om man inte gör det kan  man istället betala in ett belopp till arrangörerna (kostnaden är då ungefär lika mycket som om man tar med sig en domare).

Därtill kommer förstås kostnad för resan till tävlingsorten. Svenska Skolidrottsförbundet bidrar med en överledare för den svenska truppen.

Den som får chansen att vara med på ett skol-VM glömmer nog aldrig de positiva upplevelser det ger. Åtminstone låter det så på dem som varit med.

Ett deltagande i skol-VM kräver en hel del förberedelser. Hör av dig med frågor om du är intresserad till This is a mailto link 

 

 

 

OBS!

Deltagarna måste i de flesta fall vara födda något av följande år, det kan dock variera från idrott till idrott;2000, 2001 och 2002 för deltagande i Skol-VM 2018. Alla måste gå på samma skola och tillhöra samma skolidrottsförening. Inga dispenser ges.


"Skol-VM ger vänner för livet samtidigt som det är en chans att mäta sig med idrottsungdomar från hela världen. Det kulturella utbytet och den gemenskap som det skapar är helt klart viktigare än tävlingarna och det är alltid det som ungdomarna minns allra bäst efteråt."
Susanna Radovanovic, ledamot av Svenska skolidrottsförbundets tävlingsgrupp 

För mer information kring skol-VM gå in på ISF:s hemsida.

Uppdaterad: 18 AUG 2017 08:27 Skribent: Johan Sandler


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Idrottens hus
118 60 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link