Hoppa till sidans innehåll

Skånes Skolidrottsförbund skriver avtal med kommuner och skolor

22 NOV 2017 14:57
Skånes Idrottsförbund har under 2017 bidragit ekonomiskt till ett stort skolidrottsprojekt där Skånes Skolidrottsförbund skriver avtal med kommuner och skolor för att bygga upp skol-IF. Ett projekt som succéartat sprider sig över vårt sydligaste land
  • Skapad: 22 NOV 2017 14:57

Bara under augusti 2017 har 11 nya föreningar startats. Flera läger med över 100 deltagare, där medlemmar från olika föreningar möts, har hållits under hösten 2017.

Här följer exempel på hur samarbetet ser ut med kommuner i Skåne:

Hörby
Kommunen går in med ekonomisk stöttning under ett år till start av tre skolidrottsföreningar. Detta görs genom kultur- och fritidsförvaltningen. Skolorna i sin tur har som insats att ge vuxenstöden en del tid. Inga bestämda procentsatser men en del tid är avsatt åt vuxenstöd. Kontaktperson här är Markus Kulle This is a mailto link

Sjöbo
Även här går kommunen in med ekonomisk stöttning under ett år till start av tre  skolidrottsföreningar genom kultur- och fritidsförvaltningen.

Skolorna här ger bra förutsättningar till de som utsetts som vuxenstöd. En gör det under elevens val och har fått några extra timmar i veckan till detta. En skola ser över att kunna ge cirka 20 procent tjänst i flextid, det vill säga en hel dag som bara är avsett till skol-IF som personen kan flexa på om arbete utförs andra tider.

En skola ger 50 procent till personen som är elevcoach för att driva skol-IF och elevrådet. Hen har också backning av skolans två idrottslärare som fått någon timme var i veckan.

Här är Kenneth Matsson This is a mailto link Förenings- och folkhälsosamordnare väldigt stor del av satsningen då vi tillsammans även genom skol-IF arbetar med ett projekt som heter ”Aktivt val jämlik hälsa”. Även This is a mailto link, avdelningschef kultur, turism och fritid är involverad.

Trelleborg
I den förening som startat har skolan gett klartecken till att fritidspedagog som är vuxenstöd ska få två flextimmar i veckan samt frihet att vara med under aktiviteterna då de är riktade mot de yngre barnen. Då ska övriga kollegor täcka upp på fritids. Eftersom många av barnen går till skol-IF är det en enkel lösning.

Avtal är skrivet genom This is a mailto link, enhetschef Fritidsenheten, men mest involverad är This is a mailto link som är utvecklingssamordnare.

Malmö
i Malmö har Skolidrottsförbundet utöver ovanstående projekt jobbat med föreningsutveckling på uppdrag av Malmö stad.

Avtal är klart gällande 6 föreningar på olika skolor, även detta genom fritidsnämnden. I avtalet ingår även att fortsätta arbeta mot de föreningar som startade förra året. Föreningarna är nu igång på 4 av 6 ställen och diskussioner förs med rektorer om olika lösningar på tjänst åt vuxenstöd.

Kontakt här är: Malin Eggertz This is a mailto link, avdelningschef Fritidsförvaltningen och Rebecka Olofsson This is a mailto link, enhetschef Fritidsförvaltningen

Skribent: Mattias Wihlgaard
Epost: This is a mailto link


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link