Hoppa till sidans innehåll

Våra kurser


Unga leder unga
I januari 2013 lanserade Skolidrottsförbundet ett nytt utbildningsmaterial som är unikt inom idrottsrörelsen. Boken Unga leder unga är anpassad för ungdomar mellan 10-19 år som vill leda andra och utvecklas som individer och ledare. Även om boken är kopplad till Skolidrottsförbundets kurser (som beskrivs nedan) så kan den med fördel även användas av andra organisationer inom idrottsrörelsen och av skolor eller andra lärosäten där unga leder unga. Boken köper ni via SISU Idrottsböckers bokhandel.

Bas grön
Bas grön vänder sig till barn på mellanstadiet (10-12 år) och syftar till att ge en övergripande kunskap om ledarskap i föreningar, både när det gäller organisation och aktivitet. Denna kurs behandlar alla kapitel i gröna spåret i Unga leder unga och kursen pågår under minst 10 utbildningstimmar (7,5 timmar).

Bas blå
Bas blå vänder sig till ungdomar på högstadiet (13-15 år) och syftar till att ge en mer fördjupad kunskap om ledarskap i föreningar, både när det gäller organisation och aktivitet. Denna kurs behandlar alla kapitel i det blå spåret i Unga leder unga. Kursen pågår under minst 12 utbildningstimmar (9 timmar).

Röd organisation
Röd organisation vänder sig till ungdomar på gymnasienivå (16-19 år) och ger en god kunskap om organisationsledarskap. Denna kurs riktar sig alltså främst till de som vill lära sig mer om föreningskunskap och idrottsarrangemang. Kursen pågår under minst 12 utbildningstimmar (9 timmar). Här behandlas ett urval av kapitlen från det röda spåret med fokus på idrottens organisation, föreningskunskap, demokrati och idrottsarrangemang.

Röd ledarskap                                                                                      

Röd ledarskap vänder sig till ungdomar på gymnasienivå (16-19 år) och ger en god kunskap om aktivitetsledarskap. Denna kurs utgår från bokens röda spår och riktar sig alltså främst till de som är eller vill bli aktivitetsledare i sin förening och som vill lära sig mer om praktiskt ledarskap, träningslära, kost och idrottskador. Kursen pågår i minst 12 utbildningstimmar (9 timmar).

Föreningsadministratör (FA)          

FA hålls numera som en del av Flex-spåret. Detta beslut har tagits då vi i första hand valt att ta hjälp av SISU idrottsutbildarna gällande FA. Vill ett SDF fortfarande utbila föreningar i FA utan SISUs hjälp går detta utmärkt men då läggs spåret in som FLEX. Alla föreningar har en egen kontakt på SISU/DF om ni är osäkra på vem som är er kontakt hör ni av er till oss på förbundet.

FA riktar sig till de som sköter eller vill börja sköta föreningens administration, till exempel att hantera medlemsregistret och ansöka om Idrottslyftsmedel och LOK-stöd. Kursen omfattar alltifrån föreningsrapport, årsavgift, bildande av förening, idrottslyftet osv. 

Flex
Flex riktas till personer som genom utbildning vill utveckla sig själva och föreningen. Kursen ska omfatta valfria delar av boken Unga leder unga. Innehållet kan bestämmas av kursledaren eller planeras och beslutas i samråd med föreningsansvarig inför kursen. I alla Flex-kurser är dock bokens första kapitel, Skolidrottsförbundet och idrottens organisation, ett obligatoriskt inslag. Svårighetsgrad/val av färgspår ska anpassas efter kursdeltagarnas förkunskaper. Kursen får till viss del även bestå av avsnitt som inte baseras på Unga leder unga-materialet.

Uppdaterad: 22 MAR 2017 12:54 Skribent: Anna Karlgård


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link