Hoppa till sidans innehåll

Idébank


På denna sida samlar vi tips och idéer på övningar, uppgifter och aktiviteter som kan göra din utbildning ännu bättre. Har du något som du tycker ska finnas med i idébanken - mejla det till utbildningskonsulenten på Skolidrottsförbundet.

För många fler idéer rekommenderar vi också att ni anväder det "Pedagogiska torget" på SISU Idrottsutbildarnas hemsida. Där finns mycket bra information, tips och idéer samt handledningar, lärgruppsmaterial och förslag på metoder för lärande och diskussion.

Tips när man jobbar med barn

Inledning/presentationsövningar

  • Avsluta meningen
  • Gå ihop i par. Intervjua varandra och presentera sedan den andra personen för resten av gruppen. (För yngre personer kan det vara hjälp att tipsa om vilka frågor man kan ställa i intervjun.)
  • Klipp ut många bilder från tidningar, t ex på godis, idrottande människor, djur, en sandstrand, en båt, ett paraply, etc. Sprid ut bildernå på ett bord och låt deltagarna väla ut 1-3 bilder som de tycker symboliserar dem själva. Varje person får sedan presentera sig för resten av gruppen med namn samt eventuell ytterligare information och sedan berätta varför de valt den/de bilder som de gjort.
  • Grupper om max sex personer som delar på ett blädderblocksblad. På pappret ritar alla av sin ena hand och skriver sedan i handen, på fingrarna och i handflatan, ord som symboliserar en själv. Sedan presenterar deltagarna sin hand och orden för övriga deltagare.
  • Aktivitetsalfabetet - pausgympa/lära känna gruppen
  • Para ihop - dela in i par/grupper

Uppstartsövningar

Innan arbetet i gruppen sätter igång kan det vara bra att sätta upp spelregler eller förhållningssätt som alla är överens om och/eller accepterar. Här finns två alternativa förslag.

Pausgympa

Övningar om idrottens organisation

  • Organisationsmemory - Låt deltagarna spela memory med organisationskorten. När någon hittar ett par ska hen beskriva organisationen, hur den förkortas, vad den gör och vilka organisationer som finns över och under den. När spelet är slut kan deltagarna tillsammans lägga korten på ett bord så att de bildar idrottens organisationsstruktur.

Mångfald och värderingar

Praktiskt ledarskap

Idrottsskador

  • Dela in deltagarna i grupper och tilldela dem en eller flera skador som kan inträffa i samband med idrottande. Låt deltagarna förbereda och sedan spela upp en teater där de utöver en aktivitet och någon skadas och övriga hjälper till att hantera skadan. Diskutera sedan hur det gick, om något bör göras annorlunda och hur man behöver hantera skadan efter det akuta omhändertagandet (ambulans, sjukhus, rehabiliteringsträning?).

Kostlära

Uppdaterad: 07 APR 2017 09:20 Skribent: Anna Karlgård


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link