Hoppa till sidans innehåll

Certifieringsutbildning


Certifierad utbildare
För att få leda en kurs i Unga leder unga behöver du vara certifierad av Skolidrottsförbundet i Unga leder unga-materialet. Anledningen till det är att vi vill säkerställa kvaliteten i våra utbildningar och att alla kurser genomförs på ungefär samma sätt i hela landet.

Vad är certifieringsutbildningen?
Certifieringsutbildningen är det första steget för den som vill bli certifierad utbildare i Unga leder unga. Efter genomförd certifieringsutbildning ska deltagaren göra ett antal kompletterande uppgifter på hemmaplan och kan därefter bli certifierad. När certifieringen är fullgjord skickas ett kursintyg och en pikétröja till den certifierade utbildaren.

Certifieringsutbildningen genomförs över en helg, fredag eftermiddag till söndag och hålls vanligtvis två gånger per år. För att utbildningen ska genomföras krävs att minst 5 deltagare är anmälda.

Vem kan delta på certifieringsutbildningen?
Om du är verksam i ett SDF i Skolidrottsförbundet och vill ha möjlighet att utbilda föreningar i Unga leder unga kan du bli certifierad utbildare. Det är bara SDF som kan anmäla deltagare till certifieringsutbildningen och när utbildningsdeltagaren sedan blir certifierad är det på SDF:ets uppdrag som Unga leder unga-kursena genomförs. Vill du bli certifierad utbildare behöver du alltså kontakta din SDF-styrelse.

Från året du fyller 16 år kan du delta på certifieringutbildningen och bli utbildare. Det är SDF:et som ansvarar för deltagare under 18 år. Det betyder att deltagare under 18 år får åka själva om SDF:et tillsammans med föräldrar kommer överens om detta. Vi rekomderar att ett SDF har med minst en deltagare över 18 år men det är inget krav.

För att bli certifierad utbildare bör du tycka om att prata inför människor i olika åldrar, vara intresserad av föreningskunskap, föreningsadministration och träningslära samt vara beredd att utbilda Skolidrottsförbundets medlemmar på uppdrag av det SDF som du utbildas för.

Varför är det bra att det finns certifierad utbildare i SDF:et?
Utbildning är en mycket viktig del i vår verksamhet. För att föreningarna ska kunna drivas av unga krävs att de får rätt kunskap för uppdraget. Det ges de bäst genom att utbildas i Unga leder unga-materialet.

Det är för SDF:et även en ekonomisk vinning i att utbilda många medlemmar. Certifierade utbildare kan hålla i Unga leder unga-kurser som, om de uppfyller övriga krav, till SDF-bidrag. Ju fler bidragsberättigade kurser som SDF:et håller och sedan rapporterar i Utbildningsmodulen desto mer pengar kan alltså SDF:et få i bidrag från Skolidrottsförbundet.

Vad kostar certifieringsutbildningen?                                                 Certifieringsutbildningen är numera kostnadsfri genom att förbundet subventionerar utbildningen med Idrottslyftmedel. I priset ingår utbildning, utbildningsmaterial, resa, boende i dubbelrum och fantastiskt god mat.

Observera att om du däremot ändrar dig efter att anmälningstiden upphört eller inte dyker upp på utbildningen så får ditt SDF stå för hela den faktiska kostnaden. Ditt SDF kan byta ut deltagaren men får då stå för eventuella tillkommande kostnader. Om deltagaren kan uppge giltigt sjukintyg står Skolidrottsförbundet för hela kostnaden

Uppdaterad: 30 AUG 2018 13:13 Skribent: Anna Karlgård


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link