Hoppa till sidans innehåll

Bilda skolidrottsförening


Steg 1 Bilda skolidrottsförening
Om ni är några på er skola som vill idrotta tillsammans och vara med på Skol-DM är det enkelt att bilda en skolidrottsförening. Grunden i föreningen bestäms i föreningens stadgar som beslutas på ett bildandemöte. 

Skolidrottsförbundet har tagit fram ett förslag på hur stadgar kan se ut (länk: normalstadgar), använd gärna dessa för inspiration och idéer. Om ni vill så går det även använda förslaget rakt av (glöm inte att fylla i luckorna i stadgarna, namn på föreningen, när stadgarna är fastställda samt §§ 19 & 21).

Stadgarna röstas fram på ett bildandemöte där ni i punktform skriver vad som händer och vad ni beslutar under mötet (Länk: exempel på bildandeprotokoll).

En bra idé kan vara att ha en arbetsgrupp som redan innan bildandemötet tar fram ett förslag på stadgar samt frågar runt på skolan vilka som vill vara medlemmar och bjuder in dessa till ett bildandemöte.

Tänk på att det måste framgå av föreningens namn att det är en skolidrottsförening, exempelvis Haga skol-IF eller Hagaskolans IF.

Steg 2 Skaffa organisationsnummer
När sedan ni har haft ett bildandemöte samt har stadgar så är det dags att skaffa ett organisationsnummer hos Skatteverket. Skolidrottsförbundet har detta som krav vid ansökan om medlemskap.  (Länk: ansökningsförfarande hos skatteverket)

Steg 3 Ansök om medlemskap
När ni sedan har fått ett organisationsnummer är det dags att söka medlemskap hos Skolidrottsförbundet. Medlemskapet behövs för att få delta på tävlingar arrangerade av förbundet samt för att få ekonomiskt stöd i form av LOK-stöd samt Idrottslyftsmedel.

En förening kan delta i alla Skolidrottsförbundets arrangemang. Det är fritt fram att delta i Skol-DM, Skol-SM, Fair Play Trophy osv. Skolidrottsföreningen får även Skolidrottsförbundets tidning, Svensk Skolidrott.

Ni ansöker genom att skicka in följande dokument till Skolidrottsförbundets kansli (antingen via mail/fax eller brevledes):

  1. Komplett ifylld inträdesansökan (länk: inträdesansökan)
  2. Protokollet från bildandemötet
  3. Föreningens stadgar

Skicka till: Svenska Skolidrottsförbundet, Idrottens Hus, 114 73
Faxa till: 08-699 65 10
Maila till: This is a mailto link 

En bekräftelsen från Svenska Skolidrottsförbundet skickas ut för bekräfta att föreningen är godkänd medlem i Svenska Skolidrottsförbund och därmed även Stockholms Skolidrottsförbund.

Steg 4 Medlemsavgift & plus- eller bankgiro
Som enskild medlem i er skolidrottsförening behöver ni betala medlemsavgift och samma sak gäller för er förening. En tid efter att föreningen blivit medlem i förbundet kommer en faktura till föreningen. När den är betald är det klart, ni är medlemmar hos Skolidrottsförbundet! Passa även på att skaffa ett plus- eller bankgirokonto så snart som möjligt, där ni kan hantera era pengar på ett enkelt sätt (länk: plus- eller bankgiroansökan).

Steg 5 Skaffa Idrottonline
Sist men inte minst behöver ni också starta er Idrottonline-sida. Den används för att kommunikationen mellan förening och förbund ska fungera bra. I Idrottonline söker ni LOK-stöd samt Idrottslyftsmedel. Här finns även ert medlemsregister. Det är viktigt att så fort som möjligt registrera alla föreningens medlemmar i IdrottOnline. Medlemmarna behöver vara registrerade för att både LOK-rapportering och föreningsrapport ska fungera. Föreningsrapporten lämnas via IdrottOnline till Svenska Skolidrottsförbundet en gång per år så fort som möjligt efter årsmötet. (länk: Idrottonline)

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:53 Skribent: Kansliet
Epost: This is a mailto link

Logga Stockholms skolidrottsförbund

Stockholms Skolidrottsförbund

c/o Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

This is a mailto link

Postadress:
Stockholms Skolidrottsförbund
c/o Stockholms Idrottsförbund, Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info