Hoppa till sidans innehåll

Utbildning


Unga leder unga

Unga leder unga är en utbildning framtagen särskilt för skolidrottsföreningar och den innehåller allt som en ung ledare behöver kunna. Utbildningen går att anpassa efter era önskemål vad gäller innehåll och tid. Den är också subventionerad av Idrottslyftet, vilket innebär att kursen är helt kostnadsfri för föreningen!

Förslag på innehåll:

  • Skolidrottsförbundet och idrottens organisation - Vad en skolidrottsförening är och hur den fungerar. Hur idrotten är organiserad i distriktsförbund (DF), specialidrottsdistriktsförbund (SDF) m.m. 
  • Föreningskunskap - Hur man bildar en idrottsförening, hur styrelsemöten och årsmöten fungerar, styrelsens uppgift och sammansättning. 
  • Ungdomars inflytande och delaktighet – Hur fattas beslut i en förening? Vad och hur kan man som ung vara med och påverka? Hur kan unga bli mer delaktiga? Hur ser det ut i er förening?
  • Mångfald och värderingar - Om respekt, allas rätt att vara med, idrottens värdegrund, diskriminering, normer och hur du som ledare kan arbeta med detta.
  • Demokrati och fair play – Demokratins grunder. Fair play på och utanför planen.
  • Ledarskap - Hur är en bra ledare? Vad finns det för olika ledarstilar och inlärningsstilar? Vad ska du tänka på när du leder en aktivitet? Planera och genomför en aktivitet i grupp, utvärdering och diskussion efteråt.

 

I kursen kan exempelvis också de här delarna ingå:

  • Träningslära - Om uppvärmning och nedvarvning, styrka och uthållighet, puls- och rörlighetsträning och varför det är viktigt med fysisk aktivitet redan som ung.
  • Idrottsskador - Trauma- och belastningsskador och hur du tar hand om dessa. Rehabilitering av de vanligaste skadorna, enkla övningar för fot- och knäskador, vilka också fungerar i förebyggande syfte.
  • Kost - Om näringsämnen och vätska, vitaminer och mineralen, energibalans, tips på bra och enkla mellanmål.
  • Arrangera och engagera - Vad man ska tänka på när man arrangerar en aktivitet. Planering, genomförande och utvärdering. Hur sprider vi informationen om skolidrottsföreningens verksamhet? 

Vi anpassar utbildningen så att den passar er förening!

Kontakta oss för mer information.

Elever som lyssnar på andra elever i ett klassrum.

Uppdaterad: 21 JUN 2018 13:51 Skribent: Anna Aldenmark
Epost: This is a mailto link


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Östergötlands Skolidrottsförbund
Bocksprånget 34
603 65 Norrköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info