Hoppa till sidans innehåll

Nya ledare möts och utbildas

16 OKT 2017 10:20
Till helgen är det dags för andra upplagan av Skolidrottsförbundets Ledarskapsprogram. Tolv taggade ungdomar från sex olika distrikt träffas under hösten och våren med avslutning på förbundsmötet i april.
  • Uppdaterad: 24 OKT 2017 14:52

Skolidrottsförbundet leder inte någon elitverksamhet utan brinner för bredden - för breddens skull. Men skulle vi ha något motsvarande ett allsvenskt fotbollslag kanske det är just Ledarskapsprogrammet. Här möts nämligen de ungdomar som vill ta sitt ledarskap, sitt styrelseengagemang, ja hela sitt engagemang för Skolidrotten till en ny nivå. Syftet är att deltagarna efter utbildningen ska komma tillbaka till sina distrikt, stärkta i kunskap och tro att det är de, tillsammans med andra unga, som kan styra och leda förbundet framåt. Vi vill uppmuntra känslan av hur häftigt det är att vara med i föreningslivet när du på riktigt är med och påverkar.

Träffarna är tre helger till antalet och bygger på inspirerande föreläsningar och workshops som tillsammans skapar fördjupning i de demokratiska värderingar idrotten vilar på. En grund vi så lätt tar för givet men som inte alltid är självklar om vi inte vårdar den. Vi vänder blicken både bakåt, inåt och framåt så att förståelsen och idéerna växer för hur just vår organisation kan fortsätta utvecklas med så många delaktiga unga som möjligt.

Hur skapar vi en inkluderande verksamhet där alla känner sig välkomna? Vad har vi för rättigheter och möjligheter som medlemmar i en förening? Hur gör jag som ung i en styrelse när majoriteten är vuxna som påstås ha både mer kunskap och erfarenhet? Hur gör jag min röst hörd och hur får vi våra skolidrottsdistrikt att ta vara på och låta de unga ta plats? Och vad gör egentligen en valberedning?

I en resa genom idrottens juridik och organisation, mänskliga rättigheter, normmedveten idrott, retorik, aktiviteter utanför boxen, civilkurage i civilsamhället och Svensk idrotts jobbmöjligheter får deltagarna träffa en mängd föreläsare och ledare, ja till och med fler än vad denna lyckliga skara deltagare består av.

En av förra programmets deltagare var Djanet Beraki, numera ordförande för Skolidrottsförbundets valberedning. Här är Djanets tankar om utbildningen.

“En utbildning som ledde till ökad förståelse för det förtroende vi ideella organisationsledare har. En utbildning som gav unga organisationsledare verktyg att våga vara starka i sig själv. Men framförallt, en utbildning som skapade en stark gemenskap mellan Skolidrottsförbundets fantastiska ungdomar!”

Första träffen är den 20-22 oktober i Stockholm och föreläsare är

Kristoffer Berg – Idrottsjuridik, SISU Idrottsutbildarna/Riksidrottsförbundet
Sofia B Karlsson – Inkludering, SISU Idrottsutbildarna/Riksidrottsförbundet
Edna Eriksson – Diskrimineringsgrunderna och mänskliga rättigheter
Julia Tollin och Therese Andersson – Retorikens grunder och verktyg
Djanet Beraki – Ordförande i Valberedningen Skolidrottsförbundet
Anna Hougner, Michelle Miki, Sussi Eriksson – Högdalen Subsurfers skateboardförening, om kärlek och gemenskap tack vare brädan

Skribent: Hanne Liljeholm
Epost: Adressen Gömd


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link