Hoppa till sidans innehåll

Stor dramatik i skol-SM i innebandy

22 MAJ 2014 15:52
En av sakerna Skolidrottsförbundet arbetar med är att vi anordnar skol-SM i mängder av olika idrotter, där skolor från hela landet möts för att göra upp om vilka som kan titulera sig svenska skolmästare. Våren är oftast tiden då många skol-SM brukar avgöras och Skolidrottsförbundet fanns på plats i Allianshallen i Uppsala när finalspelet i skol-SM i innebandy för gymnasieskolor spelades.
  • Skapad: 22 MAJ 2014 15:52

Skol-SM i innebandy har avgjorts efter stor dramatik i både pojk- och flickklassen. Allianshallen var spelplatsen när tre skolor skulle göra upp om vilka som skulle få titulera sig svenska mästare i innebandy för gymnasieskolor. Samtliga skolor hade tagit sig till Allianshallen via kval och i finalspelet mötte de tre skolorna varandra i ett klassiskt gruppspel där de med flest poäng skulle stå som segrare.

Flera landslagsspelare
I flickklassen hade Celsiusskolan från Uppsala, Widénska gymnasiet från Västerås och S:t Mikaelsskolan från Mora tagit sig till finalspelet i Uppsala. Matcherna höll hög klass, och det var kanske inte så konstigt då flera av tjejerna varit i Polen i början av maj och vunnit VM-guld med U-19 landslaget.

I den första matchen möttes Celsiusskolan och Widénska gymnasiet i en match som slutade oavgjort, 2-2, efter att Mimmi Starberg kvitterat för för Widénska gymnasiet med mindre än en minut kvar.

I andra matchen klev S:t Mikaelsskolan in i finalspelet och vann sin första match mot Widénska med 3-2. I och med segern skaffade de sig ett väldigt bra utgångsläge inför sista matchen då det skulle räcka med oavgjort mot Celsiusskolan för att bli mästare. Celsiusskolan, som även dem hade chansen att bli mästare inför sista matchen men var då tvungna att vinna över S:t Mikaelsskolan. Alltså väntade en helt avgörande match i sista omgången.

Dramatisk avgörande match
S:t Mikaelsskolan gick i första perioden fram till en 2-0 ledning efter mål av Kajsa Abrahamsson och lagkapten Victoria Halvarsson och var i det läget mästare. Celsiusskolan hade dock inte gett upp hoppet utan reducerade i mitten av andra perioden genom Amanda Delgado-Jenson och kvitterade bara 50 sekunder senare genom Julia Blomkvist. Båda spelarna spelar till vardags i damernas superliga för FBC Uppsala. S:t Mikaelsskolan tog dock tillbaka initiativet snabbt när de gjorde 3-2, men Celsiusskolan vägrade ge upp och med tre minuter kvar lyckade Frida Bäfve kvittera till 3-3. En sista forcering kom när man plockade ut målvakten men istället för ett segermål skickade duktige Johanna Hultgren in 4-3 i tom kasse. Hultgren, till vardags i KAIS Mora, utsågs så sent som för någon månad sedan till årets rookie i damernas superliga. Matchen slutade 4-3 till S:t inför ögonen på skolidrottsförbundet generalsekreterare Pär Ånell som senare även agerade prisutdelare. Även han var imponerad över spelet:

- Mycket bra spel från alla deltagande lag och det märktes att flera av spelarna till vardags spelar på högsta nivå i landet.

Celsiusskolan damer
Silvermedaljörerna från Celsiusskolan Foto: Hans Klang

St mikaelsskolan damer
Guld till S:t Mikaelsskolan från Mora. Foto: Hans Klang

Även killarnas final blev jämn
I killarnas första match mellan Celsiusskolan från Uppsala och Borgarskolan från Gävle gick Uppsalagrabbarna i början av den andra perioden upp till en ledning med 4-1 efter bland annat två mål av Jonathan Andersson, som var en av flera som utmärkte sig positivt under dagen. Borgarskolan gav dock inte upp och lyckades komma ikapp och efter 7:53 in i andra perioden satte Calle Fridh 4-4. I slutändan visade sig ändå Uppsalaskolan vara den starkaste när Aron Ohlsson gjorde mål två gånger om och slutsiffrorna skrevs till 6-4 för Celsiusskolan.

Dagens andra match spelades mellan Fria läroverken från Linköping och Borgarskolan från Gävle. Det var länge jämnt och i mitten av andra perioden stod det 3-3 efter bland annat två mål av Borgarskolans Emil Hintze. Tyvärr orkade inte heller Borgarskolan i den här matchen heller utan tappade på slutet och slutresultatet skrevs till 5-3 till Fria Läroverken efter två sena må. Ett extra omnämnande bör ändå Borgarskolan få då de var den enda av skolorna i finalspelet som inte är ett NIU gymnasium.

Sista matchen avgörande
Tack vare segern för Fria Läroverken mot Borgarskolan så avgjordes killarnas finalspel i sista matchen, precis som i tjejernas finalspel. Vinnaren i sista matchen skulle bli svenska mästare, dock räckte det med kryss för Celsiusskolan eftersom de hade gjort fler gjorde mål än Fria Läroverken.

Matchen började riktigt bra för Celsiusskolan på hemmaplan i Uppsala efter att man tagit ledningen med 3-0 i första. Det krävdes alltså minst fyra mål av Fria Läroverken inför den andra perioden om bucklan skulle med hem till Linköping. Hoppet tändes när lagkapten Jakob Sigfridsson, till vardags i SSL-klubben Linköping, satte 3-1 efter 3:19 i den andra perioden. När Markus Karlsson gjorde 3-2 en och en halv minut senare var det plötsligt grabbarna från Linköping som såg heta ut och vill mest trots att Celsiusskolan dominerat första perioden och haft massor av chanser att sätta dit ett fjärde mål. Comebacken fullbordades med fyra minuter kvar när Markus Karlsson satte sitt andra mål i matchen och kvitterade till 3-3. Ett mål till behövdes dock. Med sju(!) sekunder kvar av matchen händer det! Petter Alm skickar in 4-3 för Fria Läroverken från Linköping och det blir slutresultatet. Fantastiska glädjescener hos killarna från Linköping medan Celsiusskolan deppade, sju sekunder från guldet.

"Oerhört dramatiskt"
Skolidrottsförbundets generalsekreterare Pär Ånell delade ut bucklan till Fria Läroverkens lagkapten Jakob Sigfridsson efter en osannolik upplösning på matchen:

- Det trodde jag inte i halvtid, men även om det förstås var tungt för Celsius så var det idrott när den är som bäst. Oerhört dramatiskt.


Se avgörandet när Fria Läroverken gör 4-3 med sju sekunder kvar. 

celsiusskolan herrar
Silver även för Celsiusskolans killar. Foto: Hans Klang

Fria läroverken herrar
Efter stor dramatik stod Fria Läroverken som segrare. Foto: Hans Klang

Ett stort tack till samtliga skolor som deltog och bjöd upp till fin kamp denna fredag i allianshallen i Uppsala. Ett stort tack även till Celsiusskolan som stod för arrangemanget.

 

Resultat flickor:

Celsiusskolan – Widénska gymnasiet 2-2

1-0 Linn Engberg
1-1 Frida Eriksson
2-1 Amanda Delgado-Johansson
2-2 Mimmi Starberg

S:t Mikaelsskolan – Widénska gymnasiet 3-2

1-0 Ellen Bergsten
2-0 Ellinor Berlin
2-1 Vanessa Hellman
3-1 Ellinore Öberg
3-2 Elsa Flodell

S:t Mikaelsskolan – Celsiusskolan 4-3

1-0 Kajsa Abrahamsson
2-0 Victoria Halvarsson
2-1 Amando Delgago-Johansson
2-2 Julia Blomkvist
3-2 Ellinor Berlin
3-3 Frida Bäfve
4-3 Johanna Hultgren

Resultat pojkar:

Celsiusskolan – Borgarskolan 6-4

0-1 Simon Cederström
1-1 Oliver Berman
2-1 Jonathan Andersson
3-1 Gustav Klang
4-1 Jonathan Andersson
4-2 Simon Cederström
4-3 Linus Skarin
4-4 Calle Fridh
5-4 Aron Ohlsson
6-4 Aron Ohlsson

Fria Läroverken – Borgarskolan 5-3

0-1 Emil Hintze
1-1 Petter Alm
1-2 Emil Hintze
2-2 Emil Dagnäs
3-2 Markus Karlsson
3-3 Viktor Vieweg
4-3 William Larsson
5-3 Markus Karlsson

Fria Lärkoverken – Celciusskolan 4-3

0-1 Mattias Forsberg
0-2 Jonathan Andersson
0-3 Aron Ohlsson
1-3 Jakob Sigridsson
2-3 Markus Karlsson
3-3 Markus Karlsson
4-3 Petter Alm

Skribent: Niclas Haslum


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link