Hoppa till sidans innehåll

Utbildning


Utbildning är en viktig del av Skolidrottsförbundets verksamhet och förbundet strävar efter att vara idrottens ledande ledarskola. Alla medlemmar ska ges möjlighet till relevant utbildning och förbundet har därför tagit fram Unga leder unga, ett utbildningsmaterial som är unikt inom idrottsrörelsen.

Boken Unga leder unga är anpassad för barn och ungdomar mellan 10-19 år som vill leda andra och utvecklas som individer och idrottsledare. Unga leder unga kan användas av alla organisationer inom idrottsrörelsen, oavsett idrott, och den kan också användas av skolor eller andra lärosäten.

Boken köper ni via SISU Idrottsböckers bokhandel Idrottsbokhandlen.

Om er förening har medlemmar som vill utbilda sig inom ledarskap, flreningslära och träningslära mm kontaktar ni ert skolidrottsdistriktsförbund så ordnar de en utbildning hos er. Ni hittar kontaktuppgifter till era respektive skolidrottsdistrikt här. Föreningen kan också få ekonomiskt stöd via Idrottslyftet för att utbilda sin medlemmar. Läs mer om Idrottslyftet här.

Nedan presenteras de utbildningar som finns för våra medlemmar.

Bas grön
Kursen för barn på mellanstadiet (10-12 år) som syftar till att ge en övergripande kunskap om ledarskap i föreningar, både när det gäller organisation samt aktivitet. Denna kurs kommer att behandla alla kapitel i Unga leder unga på grön nivå under minst 10 utbildningstimmar.

Bas blå
Kursen för ungdomar på högstadiet (13-15 år) som syftar till att ge en mer fördjupad kunskap om ledarskap i föreningar, både när det gäller organisation och aktivitet. Denna kurs kommer att behandla alla kapitel i boken i det blåa spåret under minst 12 utbildningstimmar.

Röd organisationsledarskap
Kursen för ungdomar på gymnasienivå (16-19 år) som ger en god kunskap i organisationsledarskap. Kursen är minst 12 utbildningstimmar lång och behandlar ett urval av det röda spåret med inriktning på organisationsledarskap.

Röd aktivitetsledarskap
Kursen för ungdomar på gymnasienivå (16-19 år) som ger en god kunskap i aktivitetsledarskap. Kursen är minst 12 utbildningstimmar lång och behandlar ett urval av det röda spåret med inrktining på aktivitetsledarskap.

Flex

Flex riktas till personer som genom utbildning vill utveckla sig själva och föreningen. Kursen ska omfatta valfria delar av boken Unga leder unga. Innehållet kan bestämmas av kursledaren eller planeras och beslutas i samråd med föreningsansvarig inför kursen. I alla Flex-kurser är dock bokens första kapitel, Skolidrottsförbundet och idrottens organisation, ett obligatoriskt inslag. Svårighetsgrad/val av färgspår ska anpassas efter kursdeltagarnas förkunskaper. Kursen får till viss del även bestå av avsnitt som inte baseras på Unga leder unga-materialet.

Här kan du läsa mer om våra utbildningsmaterial

Föreningsadministratör (FA)

FA hålls numera som en del av Flex-spåret. Detta beslut har tagits då vi i första hand valt att ta hjälp av SISU idrottsutbildarna gällande FA. Vill ett SDF fortfarande utbila föreningar i FA utan SISUs hjälp går detta utmärkt men då läggs spåret in som FLEX. Alla föreningar har en egen kontakt på SISU/DF om ni är osäkra på vem som är er kontakt hör ni av er till oss på förbundet.

FA riktar sig till de personer, ungdomar eller vuxna, som sköter eller vill kunna sköta föreningens administration. Kursen lämpar sig för såväl styrelsen som för vuxenstödet. Den största delen av utbildningstiden avsätts till praktiskt arbete i Idrottonline och inkluderar arbete med medlemsregister, LOK-stöd, hemsida och Idrottslyftet.

SISU Idrottsutbildarna
Komplettera gärna med utbildningar från SISU Idrottsutbildarna, idrottsrörelsens utbildningsorganisation. De finns i alla distrikt. Mer information och kontaktuppgifter finns på deras hemsida (extern länk).

Uppdaterad: 06 MAR 2018 20:56 Skribent: Anna Karlgård


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link