Hoppa till sidans innehåll

Nu ska vi tävla på nytt sätt!

2017-02-13 16:27
I mer än hundra år har Skolidrottsförbundet tävlat. Lag har mött varandra, individer har mätt prestationer. Mycket är sig likt sedan dess. Men samhället har förändrats. Nu ska vi bygga om. Nu ska vi tävla modernt och låta tävlandet utveckla skol-IF!
  • Uppdaterad: 2017-02-13 16:46

Skol-SM i fotboll har avgjorts sedan 1914. Sedan dess har skolidrottsföreningar utmanat varandra i landets största och mest populära idrott. På den tiden fanns det inte ungdomsidrott på samma sätt som nu och mycket av barn och ungdomsidrotten var just kopplat till skolan och skolidrottsförbundet. Så ser det ju inte ut nu och det är en av anledningarna till att Skolidrottsförbundet vill förnya sin tävlingsverksamhet.

Under 2016 har en utredning tittat på nuvarande verksamhet, samhällsutvecklingen och de riktlinjer som finns för den gemensamma riktningen för svensk idrottsrörelse. Med denna utredning som grund har förbundsstyrelsen fattat beslutet att ta fram en verksamhet som vilar på en annan grund än nuvarande verksamhet.

Ett första utkast till förslag ska vara klart i juni 2017 och nu pågår informationsinsamling och diskussioner inom förbundet samt med externa parter för att komma fram till ett så välgrundat och bra förslag som möjligt. Förbundsstyrelsen har tagit fram direktiv till utredaren som på ett konkret och tydligt sätt visar vilken riktning som förbundet har pekat ut.

Alla som vill får tycka och tänka för att det ska bli så bra som möjligt. Har du synpunkter så hör av dig till utredaren This is a mailto link.

Här är huvuddelarna av direktivet:

  • Utredningen ska ha sin utgångspunkt i Strategi för Svensk Idrott 2025, Skolidrottsförbundets ändamålsparagraf, Färdplan 2025, Utvecklingsplanen 2017-2019 och Tävlingsutredningen 2016.
  • Utredningen ska i sitt förslag titta på möjligheten att med en ny tävlingsverksamhet bidra till att bredda utbudet i föreningarnas aktiviteter och göra dem mer varierade och motverka specialisering. En ny verksamhet ska också stå för mångfald och tillgänglighet såväl när det gäller deltagare som när det gäller utbud av aktiviteter.
  • Utredningen ska presentera ett förslag på attraktiva tävlingar som därmed har förutsättningar att skapa en hållbar ekonomi i verksamheten. De delar som utredningen ska titta på är förutsättningar för medlemskap i förbundet, deltagande i tävlingar och sponsorsamarbeten för Skolidrottsförbundet centralt samt på distriktsnivå.
  • Utredningens förslag ska leda till att barn och unga, framförallt som medlemmar i en skol-IF, ska vara involverade och engagerade som till exempel arrangörer, funktionärer, administratörer av tävlingar och arrangemang. Tävlingarna ska öka kännedomen om skol-IF och Skolidrottsförbundet för såväl deltagare som övriga som kommer i kontakt med tävlingarna
Skribent: Johan Sandler
Epost: Adressen Gömd

Skolidrottsbloggen_högeryta


Webbshop medaljer

Samarbeten:

stadasverige

Annonser:

SvSkolidrottsforbundet_250x400_2015 

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Idrottens hus
118 60 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link