Hoppa till sidans innehåll
Foto: BILDBYRÅN Bakre raden från vänster: Björn Eriksson (ordf.), Thomas Eriksson, Lotta Kellander, Anita Edlund, Stefan Bessman, Ola Lundberg. Nedre raden från vänster: Lena Arvidsson, Susanne Erlandsson, Tommy Ohlström, Erik Söderberg, Anna Iwarsson.

Erik Söderberg valdes in i Riksidrottsstyrelsen

2017-05-22 14:43
Skolidrottsförbundets ordförande Erik Söderberg valdes in i Svensk Idrotts högsta beslutande organ på Riksidrottsmötet. Ett möte som andades gemenskap och öppenhet.
  • Uppdaterad: 2017-05-22 15:19

Samstämmighet, öppenhet och en vilja att komma framåt tillsammans.
Så kan Riksidrottsmötet (RIM) 2017 kortfattat sammanfattas.

RIM brukar också kallas Idrottens riksdag. Det är vårt gemensamma årsmöte där alla 71 specialidrottsförbund har rösträtt. Givetvis är gemensamma beslut och mål viktiga för att komma framåt, men en höjdpunkt för Skolidrottsförbundet var också att förbundets ordförande, Erik Söderberg, valdes in i Riksidrottsstyrelsen/förbundsstyrelsen för SISU Idrottsutbildarna för fyra år framåt.

- Det känns mycket hedrande och jag känner mig välkommen in i Riksidrottsstyrelsen. I styrelsen representerar vi hela Svensk Idrott, men jag lovar att jobba hårt med frågor om barn- och ungdomsidrott så att fler ska få möjlighet att ta del av rörelseglädje och gemenskap, kommenterar Erik.

Idrottens strategi mot 2025, jämställdhet och etiska frågor låg högt på dagordningen och här följer en kort sammanfattning av besluten vid Riksidrottsmötet.

Svensk Idrotts strategiska plan 2018–2021 (2022–2025 behandlas på nästa riksidrottsmöte) och verksamhetsinriktning för 2018–2019 antogs. Det handlar i stort om en mer inkluderande idrott, om hur vi ska få fler att idrotta längre i förening. Här hittar du mer vad det handlar om. http://www.strategi2025.se/

- Skolidrottsförbundet jobbar ständigt med dessa frågor, men även vi måste skruva lite för att förbättra vår verksamhet för att locka fler som hittar rörelseglädjen – och glädjen i att leda andra – för att bidra till att målen uppfylls, fortsätter Erik.

När det gäller en jämställd idrott har Svensk Idrott inte nått målen. Därför beslutades om en ändring i stadgarna som innebär att från och med 1 juni 2021 ska inget kön vara representerat med mindre än 40 procent i SF-styrelse och SF:ens valberedningar.

I FoU-rapporten från RF Vem bestämmer? kan vi läsa att Skolidrottsförbundet i dagsläget, som endast ett av sju förbund, uppfyller alla tre jämställdhetsmålen; att vara jämställda i styrelse, valberedning och kommittéer. 

Skolidrottsförbundet välkomnar också beslutet om en översyn av alla stödformer för att för att få ut så mycket som möjligt av idrottens samlade resurser för att nå målen 2025.

- När vår motion om att få ett officiellt uppdrag om att vara vägen in i skolan och Svensk Idrotts bas inte gick igenom, kan detta vara något för Skolidrottsförbundet att påverka för ett bättre stöd till skol-IF över landet, säger generalsekreterare Pär Ånell.

Väldigt mycket av det som görs inom idrotten är förstås bra och positivt. Men det finns mörkare sidor där barn och unga utsatts för övergrepp. För att motverka det i så stor utsträckning som möjligt ska en etisk kod tas fram och en idrottsombudsman ska inrättas. Preskriptionstiden för brott riktade mot barn och unga ska ses över för att säkerställa barnrättsperspektivet.

Övriga nyheter och beslut från Riksidrottsmötet 2017 hittar du på: http://www.rf.se/Allanyheter/

Skribent: Johan Sandler
Epost: Adressen Gömd08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Svenska Skolidrottsförbundet
Idrottens hus
118 60 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Idrottens hus
118 60 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link