Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johan Sandler

My Åsén och Celina Karlsson, Kyrkmons skol-IF


I Kyrkmons skol-IF är målet att sätta soffpotatisar i rörelse och låta barn ta ansvar och bestämma. Från det att föreningen bildades för ungefär ett år sedan har föreningen mångdubblat sitt medlemsantal.

Hur många år är din syster? Hur många mål har du gjort som mest i en match? Vilken är din favoritmat? Vilken är din favoritfärg?

Det är onsdag eftermiddag och skol-IF-tid. Föreningen har bjudit in Emil Forsberg från det allsvenska fotbollslaget GIF Sundsvall till skolans aula och åhörarna pepprar honom med frågor. Armarna flyger upp i luften och vädjar om ordet och ibland kommer frågorna bara rätt ut. Nyfikenheten bubblar.

Kyrkmons skol-IF har aktiviteter en gång i veckan och normalt sett handlar det då om att röra på sig i idrottshallen. Dagens träff med en fotbollsstjärna innebär mest stillasittande, men ändå nöjda, barn. Det är istället Emil som får jobba hårdast när han efter frågestunden får skriva mängder med autografer på papper, armar och tröjor.

- Det var roligt att Emil kom hit. Det känns kul att skol-IF fixar det, säger Celina Karlsson och My Åsén efteråt.

De båda går i femman och är två av tre unga styrelseledamöter.

- Det är häftigt att vara med i styrelsen, att få bestämma vad vi ska göra för något och hur vi ska göra det, säger My.

De tycker båda två att det bästa med föreningen är att det är så roligt att träffa och lära känna de andra eleverna på skolan från olika klasser och i olika åldrar och köra idrott med dem. ”Det är inte som en idrottslektion direkt”, menar My och Celina.

Sätta fart
Det är Petra Lindblom som är vuxenstöd i föreningen. Hon jobbar som idrottslärare och brinner starkt för att sätta fart på dem som inte idrottar på fritiden. Därför samlade hon lärare på skolan och informerade om skol-IF och vad som behöver göras och hur man kan hjälpa till. Sedan frågade hon några av eleverna om de ville vara med i en styrelse och efter lite pappersarbete blev de medlemmar i Skolidrottsförbundet och kom på allvar igång med sin verksamhet.

- Jag vill aktivera dem som går hem från skolan och lätt hamnar i soffan. Och vi kan bli ett enkelt alternativ för dem som inte har föräldrar som kan skjutsa barnen hit och dit till träningar i andra föreningar, säger Petra.

Kyrkmons skola ligger ett par mil söder om Sundsvall i samhället Njurunda. Här är ishockey och fotboll de stora sporterna. Samhället ligger lite utspritt så det är lätt att förstå att det blir en hel del skjutsande till idrottsaktiviteter. Och allt finns ju inte i Njurunda så då är det Sundsvall som gäller vilket gör det än svårare för en tio elvaåring att få tillgång till föreningslivet.

Än har skolidrottsföreningen inte lyckats nå dem som verkligen inte gillar idrott. Men med en inriktning mot friluftsaktiviteter framöver hoppas Petra nå även dem. Idéer som pimpling och att göra upp eld ute i naturen är en del av det som har poppat upp.

Och många har trots allt hittat till föreningen redan. Hälften av skolans fjärde- och femteklassare, som föreningens aktiviteter än så länge är till för, är medlemmar. Tolv personer kom till den första aktiviteten. Nu är det omkring 26 stycken som kommer och det är tillräckligt för att Petra ska ha börjat fundera över att dela upp gruppen och i så fall försöka engagera ytterligare vuxenstöd som kan hjälpa till.

Kyrkmons skol-IF

Barnen själva är inte redo att vara ledare på egen hand för varandra än menar hon. Det är svårt att vara stark nog att leda sina jämnåriga skolkamrater. Men med hennes hjälp har många fått prova på hur det är och det har gått väldigt bra.

- Jag hoppas att vi snart kan köra skol-IF eftermiddagar två gånger i veckan för att få plats för fler medlemmar och fler olika idrotter och aktiviteter, säger Petra Lindblom.

Och det är nog inte omöjligt att få till. Petra har förmånen att kunna ägna sig åt skol-IF delvis på sin arbetstid och föreningen är mycket uppskattad bland skolledningen och övriga lärare och elever. Man ser den som ett sätt att profilera skolan samtidigt som den bidrar till att barnen rör mer på sig.

- Vår rektor är väldigt positiv till idrottsföreningen. Han är själv gammal idrottslärare och hjälper gärna till om vi behöver har han sagt. Det är förstås skönt och viktigt att känna att skolan gillar det vi gör, säger Petra.

Styrelsens unga planerade
Föreningens mest uppmärksammade aktivitet hittills var basketturneringen för treorna i höstas. Petra och styrelsens unga planerade och skrev inbjudan och sedan var Celina och My ute hos klasserna och berättade om turneringen.

- Det var lite läskigt att gå runt bland klasserna men de var intresserade direkt. Sedan tyckte alla att det var roligt även om det blev lite trångt i gympasalen, berättar My.

- Det svåraste var att få ihop spelschemat och att formulera sig i inbjudan, säger Celina.

Båda två kan tänka sig att arrangera fler turneringar till våren och hoppas fortsätta att prova på olika och nya sporter i skol-IF.

-Det är alltid kul att lära sig nya saker och många går inte i någon annan idrott så då kan det vara roligt för dem att hitta något de gillar, säger My.

Hon håller på med friidrott och fotboll också på fritiden och Celina kör slalom och spelar fotboll. Skol-IF är annorlunda än de föreningarna menar de. Där är allt färdigt när de kommer till träningen. I skol-IF är skillnaden att då är det de själva som planerar och kommer på vad de ska göra. Det är roligt med båda sakerna och roligt att hålla på med mycket tycker Celina och My.

Och GIF Sundsvalls Emil Forsberg håller med om att det är viktigt att hålla på med olika idrotter. ”Gör så mycket olika ni kan och ha så roligt ni bara kan”, är hans råd till idrottsföreningens medlemmar under sitt besök. Favoritfärgen är blå och han har gjort åtta mål som mest i en match. Och bara en gång möts Emils svar av besvikelse. Det är när han säger att Modo är favoritlaget i ishockey. Då buar de Timråtrogna barnen i Kyrkmons skol-IF samstämmigt i kör.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Johan Sandler


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link