Hoppa till sidans innehåll

När de unga tar täten


Kreativa ungdomar leder andra unga i Forshaga Akademins Skol-IF. Möt en förening där idéerna flödar – och där människans bästa vän spelar stor roll.

Det är på väg att skymma och det duggar lätt i Värmlandsskogen. Under glada tillrop ger sig ett gäng tonåringar ut på en runda i spåret. Men något väsentligt skiljer dem åt från andra löpare – de har hunden som draghjälp. Fäst från midjan sitter en lina, som i sin tur fäster i selen på varsin hund. Så går draghundsträningen till när det är barmark, när snön ligger så åker de skidor på samma sätt efter hunden. Det här är Forshaga Akademins Skol-IF:s draghundsportgrupp. En av torsdagskvällens aktiviteter i föreningens regi.
Draghundsport med skol-IF IPO med skol-IF
I Forshaga Akademins Skol-IF finns både draghundsport och IPO.

– Det är jättekul. Jag gillar att springa och hundarna uppskattar också det här, de tycker det är så roligt. Draghundsport är bra träning både för människan och hunden, säger 18-åriga Johanna Fridh.

Hon har varit aktivitetsledare för den här träningsgruppen sedan ett år. De tränar tillsammans en gång i veckan. 

Full fart
En bit därifrån tränar ett annat skol-IF-gäng IPO vid hundstallet. IPO är en hundsport med spårning, lydnad och skydd som det tävlas i runt hela jorden.

Sandra Norén, 17 år, och hennes schäfer Jurassic Qida visar upp imponerande konster. På perfekt kommando springer Qida över hindret, apporterar och är sedan tillbaka på rätt plats intill Sandra. I nästa övning tar de hjälp av 18-åriga Oskar Brunngård och tränar ronderingar, en form av bevakning och sök.

– I IPO krävs det mycket av både förare och hund. Det här är en livsstil, man måste ha ett stort engagemang, säger Sandra.

Qida har gott om energi och ser ut att njuta av träningen. Hon springer kvickt och hämtar övningsföremålen som Sandra kastar.

– Det är en kul och fartfylld sport och det är viktigt med ordning och reda, säger Oskar.

Aktivitet varje dag
Forshagaakademin är en gymnasieskola som ligger i Forshaga, 2,5 mil från Karlstad. Skolan har fyra olika program; Sporthandel, Hundsport, Viltvård och Sportfiske. Här går elever från hela Sverige och även från Norge och Danmark.

Många av eleverna har egna hundar, därför är hundsport en stor del av skol-IF:s aktivitetsutbud. Det finns grupper i hela åtta olika discipliner.
IPO med skol-IF
Sandra Norén tränar sin Qida i IPO.

Föreningen håller också i aktiviteter som discgolf, sportfiske och skytte. Varje fredag och lördag bokas sporthallen och då tränas det fotboll respektive innebandy.

En gång varje termin ordnar skol-IF turneringar i innebandy och fotboll och då brukar det vara fullt på läktarna. De som inte ställer upp med något lag går och hejar fram kompisarna.

Idrottsföreningen på skolan erbjuder aktiviteter nästan varje dag och nära på alla elever är medlemmar.

– Vi vill engagera ungdomarna på skolan. Med skol-IF blir det en bra gemenskap och man hjälper varandra att komma framåt. Det är jättekul att både planera aktiviteterna och utöva, säger Mathilda Fisk, 17 år och vice ordförande i Forshaga Akademins skol-IF:s styrelse.

 Stort inflytande
Simon Weitzel, 18 år, är ordförande i styrelsen som träffas ofta, två gånger i månaden för att planera verksamheten.

– Då följer vi upp föregående mötesprotokoll, går igenom våra aktiviteter och planerar för kommande idéer och deras utförande, säger han.

Vad är nyckeln till er skol-IF:s framgång?
– Det finns många som har mycket vilja och engagemang. Det är många som är riktiga idésprutor, säger Simon.

Kreativitet är viktigt och en annan styrka i föreningen verkar vara demokratin.  Medlemmarna har stort inflytande, styrelsen lyssnar alltid runt om vad deltagarna vill ha och planerar sedan efter det.

När det är någon aktivitet på gång är styrelsen aktiv för att locka deltagare. Information är viktigt och alla är välkomna.

– Vi sätter upp lappar. Och så pratar vi med folk och bjuder in till deltagande, säger Mathilda.

Det ger resultat. Föreningens träningar är välbesökta och verksamheten ett populärt inslag på skolan.

Vad har ni för tips för att få en stark skol-IF?
– Se till att ha elever i styrelsen som vill och är engagerade. Ett tips är också att söka LOK-stöd, säger Mathilda.

– Det är också viktigt att ha ett bra vuxenstöd. Det har vi – hon betyder jättemycket, säger Simon.

Vuxenstödet ja. Det huvudansvariga är Lena Nygren, som också är fritidsledare på skolan. Hon finns med och stöttar och påminner ungdomarna. Lena ordnar med administration och har det ekonomiska ansvaret. Aktiviteterna är det ungdomarna som håller i.

– De har lättare att locka deltagare till träningarna än vi vuxna. Vi vuxenstöd lägger nu mindre tid på den biten än tidigare – och det har gett mer verksamhet, säger Lena.

Nya planer
Hennes uppgift är att inspirera och skapa förutsättningar för ungdomarna att ta plats och ansvar. Något som hon verkligen tycks ha lyckats med. Skol-IF betyder mycket, tycker hon.

– Eleverna blir aktiva och får en meningsfylld fritid, säger hon.

Vad ger du för tips till andra vuxenstöd?
– Försöka möta ungdomarna och förstå hur de tänker. Så frön som sedan utvecklas av ungdomarna. Självklart ska vi vuxna finnas med och stötta de olika projekten. Är man som vuxenstöd med och ger respons på det positiva i projekten stärks de unga och vill göra ett ännu bättre jobb. Svårigheterna försvinner och det positiva tar över.

Simon har bara några månader kvar som ordförande i styrelsen. I vår tar han studenten och nu är det dags för någon ny att ta över. Den planeringen börjar i god tid innan våren.

– Vi ska ta in två nya drivande personer i styrelsen och lära upp dem, säger han.

Och nya aktiviteter är på gång i Forshaga Akademins skol-IF. Föreningen vill ständigt framåt.

– Vi vill starta mer breddidrott för att locka fler. Som det ser ut blir det volleyboll, det finns det efterfrågan på, säger Mathilda.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Joanna Bong Lindström


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link