Hoppa till sidans innehåll

Stabil styrelse ger en blomstrande skolidrottsförening


Klassturnering i innebandy, skollaget blir distriktsmästare i rinkbandy, några tränar i gymmet. Det är en vanlig onsdag i Rudbeckianska gymnasiets IF i Västerås. Här sjuder det av aktivitet och engagemang – hela säsongen. En stor nyckel till skol-IF:s framgång är en mycket väl organiserad och kreativ styrelse.

Jag träffar två styrelseledamöter i skol-IF:s eget rum, ett kontor där ordning och reda råder och där såväl styrelsen som andra medlemmar hänger då och då. Felicia Olofsson och Kevin Eklund har gjort sitt sista år i styrelsen, i vår tar de studenten. I mars valdes en ny styrelse men Felicia och Kevin är med och stöttar terminen ut. De har fått många erfarenheter av sitt engagemang i skol-IF.

– Som att lära sig att ta olika människor, hur man ska bemöta dem. Det är kul att vara engagerad i något och man blir mer involverad i själva skolan – lär känna andra elever och lärare, säger Felicia.

Kevin håller med.

– Det är roligt att hjälpa till och det ger bra erfarenheter att påverka och leda andra. Det är inte jobbigt, säger han.

Många medlemmar
Rudbecks IF är en stor förening på en stor skola. Av 1 200 elever är ungefär 350 medlemmar i skol-IF. Och för dem finns massor av aktiviteter att ta del av i anslutning till skoldagen.

Klassturneringar i mängder av sporter avlöser varandra hela säsongen. Mot att lösa ut ett gratis gymkort får man fri tillgång till gymmet, som skol-IF disponerar mellan kl. 16 och 18 på vardagar. Det finns skollag som deltar i DM och SM.

Skol-IF ordnar dessutom flera arrangemang som motionslopp, race med roliga farkoster på ån, dragkamp mot lärarna, trekamp mellan skolor och mycket annat.  Lägg där till specialsatsning på gruppträning för att locka fler tjejer till föreningen och simlektioner för nyanlända till Sverige.

I Rudbecks IF är syftet att skapa gemenskap och att få folk att röra på sig för att det är roligt.

– Vi satsar på både breddidrott och elit. Det ska gå att testa nya saker och skol-IF ska vara för alla, säger Kevin.

Utbildning på hösten
Styrelsen i Rudbecks IF brukar bestå av runt tio personer, varav en är vuxenstödet Per-Ola Olsson som är kassör. De inleder varje säsong med en konferens- och planeringsresa i slutet av augusti. Då åker de iväg i ett par dagar. Dagarna är fyllda med utbildning i föreningskunskap, mötesteknik och idrottens organisation. De använder sig bland annat av Skolidrottsförbundets kursmaterial. Och så planerar de säsongens aktiviteter.

Varje ledamot har ett uppdrag i styrelsen och dessutom ansvar för en idrott. 18-åriga Karin Segerholm, som också tar studenten i vår, var sekreterare fram till i mars och har hand om innebandyn i föreningen. Det betyder att hon tränar och har ansvar för skollagen. Och så leder hon klassturneringen, som avgörs under ett par vintermånader. Då lägger hon spelprogrammet och ordnar med inbjudningar. Och så är hon på plats varje onsdag för att förbereda inför och döma matcherna. Den dagen vi träffas är det kvartsfinaler.

– Det har gett mig jättemycket att vara med i skol-IF-styrelsen, man blir en erfarenhet rikare. Jag har lärt mig hur en förening fungerar och hur styrelser arbetar. Och så är den sociala biten en stor del – att lära känna hela skolan, säger hon.

Utöver sina uttalade ansvarsområden hjälper styrelsen till lite där det behövs och avlastar alltid varandra. Inte sällan kollar de in ”varandras” aktiviteter och hänger kvar bara för skojs skull.

Möte varje månad
En gång i månaden är det styrelsemöte. Då träffas de och pratar om de idrotter som är igång och om framtida planer.

– Då har ordföranden förberett en dagordning och så går vi igenom en fråga i taget.  Vi har sekreterare och justerare så att inget glöms bort, säger Kevin.

– Det är kul att vara med och påverka, säger Felicia.

– Ja, och det vi bestämmer påverkar många så det är viktigt att vi tar rätt beslut, säger Kevin.

Strukturen är viktig i Rudbecks skol-IF och både aktiviteter och möten tas seriöst, och andan är god.

Vad är viktigt att tänka på när man har möte?

­– Att inte prata i mun på varandra, det är ordföranden som håller i mötet. Ta en sak i taget och om grejer dyker upp under mötets gång tar vi det under ”Övriga frågor”. Och så är det viktigt att vara kreativ, säger Kevin.

Både han och Felicia tycker att de har lärt sig mycket av åren i skol-IF:s styrelse. Det tar de med sig i framtida utmaningar.

– Jag har lärt mig vad som gör en förening till en förening och vad som krävs för att genomföra ett projekt. Och att stå inför folk och prata, säger Felicia.

– Jag har lärt mig att leda andra människor. Och om mötesteknik och hur seriöst det är med styrelser, säger Kevin.

Vad är svårigheterna?

– Det är tidskrävande när man har ”sin” idrott igång. Då kan det vara tufft att hinna med den idrott man ägnar sig åt utanför skol-IF. Men det är inte jobbigt! Vi stöttar varandra och tar hjälp utifrån om det krisar, säger Kevin.

Vuxenstödet betyder mycket
En stor anledning till Rudbecks skol-IF:s framgångar är vuxenstödet Per-Ola ”Peo” Olsson. Han är skolfritidsledare på Rudbeckianska gymnasiet och jobbar dagtid. I hans arbetsuppgifter ingår att vara vuxenstöd åt skol-IF, elevrådet, festkommittén, samt de olika sektioner skolan har. Peo stöttar skol-IF i deras arbete och gör att föreningen har kontinuitet i arbetet. Han är jätteviktig, konstaterar Felicia och Kevin.

– Peo har koll på allt och betyder väldigt mycket för skol-IF. Det är bra att ha någon som vet hur allt går till att fråga om saker. Har styrelsen någon fundering så går vi till honom. Han påminner oss om saker. Och så stöttar han våra medlemmar, säger Felicia.

Skol-IF är inte bara uppskattad av eleverna på Rudbeckianska. Också lärarna gillar föreningen och ser fördelarna med att den finns.

– Skol-IF betyder jättemycket. De tar många initiativ och har ett starkt engagemang. De håller i mycket av det som är traditioner här på skolan. Och Peo är ju spindeln i nätet, säger Ann-Sofi Johansson som är kemi- och mattelärare.

Hon är med i personallaget i volleyboll och innebandy, som är med i klassturneringarna som skol-IF ordnar. 15-talet lärare och andra som arbetar på skolan utmanar här de andra medlemmarna.

– Det är superroligt! Och eleverna brukar också tycka att det är kul att möta lärarna på planen, säger hon.

Kevin och Felicia har flera svar på frågan om varför det är bra att ha en skol-IF.

– Det skapar gemenskap och en känsla av delaktighet och så är det ett bra sätt att få igång elever, säger de.

Tips för att få en välfungerande skol-IF?

– Få in kreativa ungdomar i styrelsen som är engagerade. Och det är viktigt med ett bra vuxenstöd som har tid, säger Kevin.

Rudbecks skol-IF ligger långt framme men planerar hela tiden för att bli ännu bättre.

– Vi ska jobba mer med att få igång fler tjejer och så ska vi arbeta vidare med marknadsföringen av skol-IF, avslutar Felicia och Kevin.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Joanna Bong Lindström


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link