Hoppa till sidans innehåll

Jacob Rados, Irsta skol-IF


Det har gått fort för Jacob Rados. Knappt hade han hunnit börja sjuan förrän han satt med i styrelsen för skolidrottsföreningen och ett år senare var han ordförande. Nu laddar 14-åringen som bäst för ett ansvarsfullt uppdrag som ledare på Elitlägret i Västerås.

Det var Jacobs kusin som först berättade om skol-IF på Irstaskolan utanför Västerås. Han gick i nian när Jacob började sjuan där. Och efter att skolans vuxenstöd informerat om vad skol-IF gör, varför man ska vara med och hur det fungerar i skolan kände Jacob att han bara måste vara med.

-Jag gick på ett första möte och blev invald i styrelsen och sedan dess är jag kvar. Vi är en blandning av killar och tjejer från alla årskurser och vi jobbar riktigt bra ihop.

En klassturnering i innebandy på hösten och i fotboll på våren är skol-IF:s stora insatser. Med hjälp av ett handikappsystem som styrelsen tagit fram har klasslagen gjorts mer jämna och i fjolårets final fick en nia tufft motstånd av en sjua och vann inte förrän efter förlängning.

-Klassturneringarna är en succé. Alla tycker att det är jättekul och frågar hela tiden när vi ska ha nästa turnering, berättar Jacob Rados sittandes på en bänk på skolgården. Det är rast och runt omkring är det full aktivitet med fotboll och basket.

Intresset är stort för att delta i skol-DM också. Från Irsta skol-IF deltar medlemmar i en mängd olika idrotter. Men det ställs krav på deltagarna. Ingen som inte sköter skolan får tävla i DM.

-Det är ett privilegium att få åka iväg och tävla. Oavsett sport är det en riktig höjdpunkt och det brukar vara många som inte normalt håller på med sporten som ändå tävlar i den i DM, säger Jacob nöjt.

Han säger att han har lärt sig massor av att vara engagerad i skolidrottsföreningen. Och att det kommer att vara kunskaper för livet. Jacob går bara i åttan men ger ett moget och vuxet intryck. En bidragande orsak till det kan vara utbildningssteget Ung Ledare som skol-IF:s styrelse gått.

-Det utvecklade mig mycket som ledare, människa och styrelseledamot och blev som ett smakprov på det som kom sedan, Elitlägret.

Jacob kan inte nog prisa det läger dit representanter väljs ut från alla Västeråsskolornas skolidrottsföreningar. Där utbildas styrelsepersoner från grundskolan i bland annat föreningskunskap, ledarskap och kosthållning av skol-IF-aktiva från gymnasiet. Och nästa år är det Jacobs tur att vara ledare. Han röstades nämligen fram av lägerdeltagarna till att nästa år själv vara med och leda lägret.

-Det kändes jättekul. Nu har vi planerat under vintern och våren. Jag ska berätta om min skol-IF och hålla i en del tävlingar och övningar.

Strax före skolstarten i augusti hålls lägret som blir ett startskott för skolårets skol-IF arbete med aktiviteter och arrangemang. Det ska ge deltagarna en skjuts framåt och energi att driva sin förening under det kommande året.

- Vi får bra hjälp från vårt vuxenstöd och från övrig personal på skolan så nu när vi har fått igång klassturneringarna bra ska vi försöka utvecklas ännu mer säger Jacob.

Viljan och energin finns där och han ser redan fram emot ett nytt skol-IF år och efter det att engagera i skol-IF också på gymnasiet. Att få tid till det är inget problem. Han är van att utnyttja tiden maximalt.

- Allt som har med idrott att göra är det bästa jag vet. Förutom skol-IF spelar jag fotboll två dagar i veckan och har en match. Och handboll tränar jag tre gånger i veckan. Det är tuffast på hösten när matcherna i handboll kommer igång också. Men det går bara man vill.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:07 Skribent: Johan Sandler


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link