Hoppa till sidans innehåll

Gottsta skol-IF växte med ansvaret


På kort tid har Gottsta skol-IF i Hallstavik fått en blomstrande verksamhet. Nyckeln till framgången var ansvar till barn och ungdomar.

Musiken pumpar i idrottssalen. Såväl plintar och mattor som innebandymål är framställda. Överallt sportar 15-talet 8-10-åringar, med stora leenden. Det är sportis med Gottsta skol-IF, en vanlig decembereftermiddag i Hallstavik i Uppland. I dag är det fritt val, deltagarna har fått rösta fram vad de ska hitta på.

10-åriga Sissel Svärdsén och 11-åriga Milla Åsenbrygg håller i dagens träning. Det är deras fjärde sportispass de håller i den här terminen.

–Vi har haft olika aktiviteter de här gångerna och det har gått bra. Det är roligt att vara ledare, säger Sissel och Milla håller med.

Populära diskon
Sportis är Gottsta skol-IF:s regelbundna aktivitet, som hålls två gånger i veckan. På måndagar för 6-8-åringar och på onsdagar för 8-10-åringar. Torsdagens aktivitet för 11-13-åringar kallas Drive in. Sportis och Drive in kan vara alla möjliga idrotter som till exempel simning, bordtennis och olika lekar. Skol-IF ordnar också speciella temadagar och mycket populära diskon. Föreningen har på kort tid fått med sig många deltagare och fokuserar på breddidrott.

–I skol-IF ska idrottandet vara kravlöst och roligt. Vi vill fånga upp dem som inte idrottar annars. Visst ska de som vill få tävla, men det är inte något måste. Och skol-IF är också en jättebra plats för att åldersintegrera och skapa gemenskap mellan klasserna, säger Charlotta Söderqvist som är ett av föreningens vuxenstöd.

Gottsta skol-IF är en ganska nystartad förening. Efter att ha kommit igång under läsåret 2010-2011 togs stora steg i höstas.

Vuxenstöd

–Då bestämde vi oss för att ge mer ansvar åt barnen och ungdomarna i skol-IF. Och det har verkligen lyft föreningen. Vi har mer verksamhet nu, säger Charlotta.

Unga kan leda
Allt leds av barn och ungdomar, som planerar och bestämmer aktiviteter. Men ett eller två vuxenstöd är alltid närvarande under träningen för att stötta och hålla koll.

Charlotta och de andra vuxna ser stora vinster i upplägget för barnen själva. Dels att det kommer fler deltagare nu och dels att det blir den verksamhet som barnen och ungdomarna själva vill ha. Men också att ledarna växer med uppgifterna de åtar sig.

–De uppskattar att ta ansvar och det ger dem mer självkänsla, säger Charlotta.

Gottsta skol-IF visar att även så pass unga personer som 10-13-åringar kan leda andra barn och vara med och sköta en förening.

–Vi är verkligen stolta över våra skol-IF:are, de klarar det här så bra, säger vuxenstödet Anna Svärdsén.

Håller möten
De som är ungdomsledare har tillsammans med vuxenstöden skapat regler och gått igenom frågor om ledarskap. Allt för att vara förberedda för att hålla i aktiviteter. Två gånger i veckan möts styrelsen för att planera för aktiviteter och ta upp andra aktuella frågor.

Idrotten blir förutom fysisk aktivitet också en typ av utbildning, som ger erfarenheter för resten av livet.

–Man lär sig mycket av att vara ledare. Det är bra träning att prata inför folk och det gör att man vågar mer. Man vet att man har kontroll, säger Ebba Erkas som är 12 år.

Hon och 12-åriga Ida Eriksson är både ledare och styrelseledamöter.

Idrott_i_Gottsta_skolIF

Vad ska man tänka på när man är ledare?

–Att inte skilja på person och person, alla är lika mycket värda, säger Ida.

–Och låt dem du leder försöka igen och igen, alla gör ju fel någon gång, säger Ebba.

De sista dagarna före jul har de fullt upp med att planera skol-IF:s diskon med dekorationer och inköp till kiosken. De båda har varit med i skol-IF sedan den startades.

–Skol-IF är bra för man kan göra så många olika saker för att barn och ungdomar ska få röra på sig, säger Ebba.

–Det är bra att det finns träning för dem som inte idrottar på annat håll. Och så är skol-IF ett bra sätt att lära känna nya kompisar. Alla är snälla – det är en bra grupp, säger Ida.

Vuxenstöden är viktiga för skol-IF. Med deras peppning klarar barnen och ungdomarna sina uppgifter. De vuxna har övergripande koll på verksamheten och ordnar med de administrativa bitarna.

–Det är jättebra att de är med. En av fördelarna är att vuxenstöden ser till att alla får göra något, så att inte någon blir utan ansvarsområde, säger Ida.

Vill växa
Skol-IF:s vuxenstöd känner att de har skolledningens förtroende och stöd, och det är viktigt. Mycket av den tid vuxenstöden lägger är förstås ideell men ett par timmar i veckan kan de också jobba med skol-IF på arbetstid.

Vad har då Gottsta skol-IF för råd till andra som vill starta en förening eller väcka liv i en som inte har så mycket aktivitet?

–Ge medlemsansvar, det är bra när barnen är med och styr. Och ta hjälp av andra skolidrottsföreningar för tips och råd, säger Charlotta.

Gottsta skol-IF har redan kommit långt, men de är långt ifrån nöjda. De planerar för och hoppas att växa ytterligare och erbjuda ännu fler att röra på sig.

–Och drömmen vore att ha ett eget uppehållsrum med andra aktiviteter än bara idrott, lite som en mix av skol-IF och fritidsgård, säger Charlotta.

 

FAKTA
Namn: Gottsta Skol-IF.
Bildades: 2010.
Antal medlemmar: 160.
Aktiviteter: Sportis tre dagar i veckan med olika idrotter, temadagar, diskon, samarbeten med andra idrottsföreningar.
Organisation: Styrelse med tio ungdomar, 26 aktivitetsledare och sju vuxenstöd varav fyra är huvudsansvariga.
Mål: Att fånga upp medlemmar som inte är så aktiva på fritiden. Skapa möjlighet att ha roligt med idrott och skapa en sund livsstil. Idrott utan krav.


Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Joanna Bong Lindström


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link