Hoppa till sidans innehåll

Full fart i Klågerup – med ansvar och gemenskap


Ted Åhs är eldsjälen som dragit igång en skolidrottsförening som fått Klågerupskolans elever på fötter.
- Stämningen på hela skolan har förändrats. Det är mindre mobbning och vi har kommit varandra närmare, säger Elin Gibson som går i nian.

Det är onsdag eftermiddag en grå dag i april. Ännu är det för kallt för att vara ute och idrotta och leka på den stora grusplanen bakom Klågerupskolan. Men utanför ingången till idrottshallen har en stor grupp barn samlats. De går i fyran och femman och har kommit för att delta i stim och stoj, en aktivitet som Klågerupskolans IF anordnar varje onsdag.

Inne i gympasalen råder febril aktivitet. Där håller ledarna, som är lite äldre och går i högstadiet, på att förbereda dagens aktivitet, blackminton. Textilband i neonfärger läggs ut på golvet, stativ med UV-ljus sätts upp och när de yngre barnen kommer in blir de målade i ansiktet med neonfärg och får sätta på sig västar som också är i neonfärger. Sedan släcks ljuset, musiken skruvas upp och leken sätter igång.

-- Vi gör många roliga saker här, som blackminton. Jag har inte testat det innan, det är nytt, men alla säger att det är roligt, säger Philip Collin, 11 år.

Ted Åhs, som är idrottslärare på skolan, startade skolidrottsföreningen i höstas. Målet var att fler barn skulle börja röra på sig och att eleverna själva skulle hålla i aktiviteterna.

I dag sitter 13 elever mellan sexan och nian i styrelsen i skolidrottsföreningen. Eleverna från årskurs sex sitter med som lärlingar. 23 stycken ledare har utbildats av Skånska skolidrottsförbundet i kursen ”Ung ledare”. Dessa elever har hand om de olika aktiviteterna.

Varje dag efter skolan finns en aktivitet på schemat. Alla aktiviteter, från volleyboll och fotboll till hopprep och konståkning planeras av de unga själva. De ringer och bokar banor, de hämtar nycklar, skriver lappar till föräldrarna och tar ansvar för de yngre barnen.

- Jag tyckte att föreningen behövdes för gemenskapen här på skolan. Vi arbetar mycket med ledarskap och gemenskap. De yngre behöver förebilder i de äldre. Jag tror också att de unga mår bra av att man sätter lite press på dem. Man utmanar dem genom att ge dem ett sådant ansvar, säger Ted Åhs.

Det är viktigt att elever i olika åldrar blandas betonar Ted Åhs och eleverna håller med. Hela projektet är ett sätt att få de unga att lita på varandra. Tanken är att de yngre barnen inte ska vara rädda för de äldre när de stöter på varandra i korridoren på skolan.

- Ungdomarna utvecklas genom att ta ansvar och lär sig att respektera andra. De äldre vill vara en bra förebild för de yngre, säger Ted Åhs.

Det ställs en del krav på den som vill vara med i skolidrottsföreningen.

- Jag handplockade dem som sitter med i styrelsen. Jag valde sådana som jag visste var engagerade, motiverade och ansvarsfulla.

För den som vill bli ledare krävs också en del. Först måste han eller hon visa sig mogen för uppgiften. Man får till exempel inte vara stökig i matsalen eller korridoren.

- Min vision var att bygga upp en förening där ungdomarna själva styr allt. Jag ska bara finnas med som en slags mentor. Det får inte förekomma någon mobbning eller några glåpord här och vill man vara ledare måste man visa att man är en god förebild.

Men det finns ytterligare ett krav på den som vill bli ledare. Man måste ha godkänt i alla ämnen.

- Det pushar en till att vara duktig i skolan, säger Simon Tornqvist som går i nian.

Det finns en anledning till att man ska ha godkänt i alla ämnen. Skolidrottsföreningen tar upp mycket av ungdomarnas tid och skolarbetet får inte bli lidande.

Ungdomarna i styrelsen är ivriga att berätta om hur bra verksamheten fungerar. Drivkraften bakom är gemenskapen.

De betonar också att det tidigare nästan bara har funnits möjlighet att spela fotboll i Klågerup. Nu finns det en uppsjö av sporter man kan prova på tack vare skolidrottsföreningen.

- Förut satt jag mest hemma och kollade på film eller satt framför datorn men nu rör jag på mig och träffar andra, berättar Elin Gibson.

Klågerupskolans IF har också inlett ett samarbete med nattvandrarna. Ungdomarna tycker inte att det finns särskilt mycket att göra i Klågerup så därför har man öppnat upp idrottshallen. På lördagskvällarna är den öppen mellan klockan 20 och 23.30 och olika aktiviteter erbjuds.

Ungdomarna verkar överens om att det är roligt att själva få ta så mycket ansvar. Och att eleverna lär känna varandra över åldrarna är också bra.

- Nu vågar jag prata med åttor och nior, säger Matilda Ahlgren som går i sexan och sitter i styrelsen.

Både Elin Gibson och Therese Jansson tror att det är bra att det är ungdomarna själva som håller i allt.

- Det är inte så länge sen vi själva var barn. Jag tror att vi förstår på ett annat sätt. Vi får också vara lite barnsliga här och leka. Det är roligt att se att barnen har kul. Och att de ser att vi som är lite äldre inte är så farliga, säger Therese Jansson.

- Föreningen ger stor gemenskap och är bra för skolan. Jag tycker att jag utvecklats som person genom att vara med, säger Simon Tornqvist.

Men kanske finns det en komponent som kan vara svår för andra skolidrottsföreningar att ta efter. Klågerupskolan har ju trots allt sin alldeles egna Ted Åhs.

- Ted har visat så mycket engagemang. Han är bäst! säger Elin Gibson.

- Ted stöttar oss även utanför föreningen. Det är tack vare honom och eleverna som det gått så bra för oss, säger Therese Jansson.

Det viktigaste i Klågerups skol-IF är att ha roligt. Särskilt när det handlar om stim och stoj-aktiviteten. Här handlar det inte om att tävla eller att vara bäst. Istället ska det vara lekfullt att röra på sig och de flesta bollsporter går bort. Eleverna hittar på många av lekarna själva.

- Vi undviker bollsporter därför att många av dem som inte är aktiva är bollrädda. Här ska alla få ta plats och känna sig trygga så att de vågar. Tävling är inte viktigt, säger Ted Åhs.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Emma Niwén


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link