Hoppa till sidans innehåll

Emil Edvardsson, Järntorgsskolans IF


Längtan efter mer extremsport som dirt bike och free running fick några elever på Järntorgsskolan att starta en skol-IF. Nu har de en egen cykelbana på skolgården, pengar på kontot, massor med medlemmar och många nya idéer att förverkliga.

Septembersolen är varm när Svensk Skolidrott en eftermiddag kommer på besök till Järntorgsskolan i Nora. Det lilla samhället är sömnigt lugnt. Utom på en plats. Bakom den stora skolbyggnaden flödar musik ur en stor högtalare.

Ett femtontal barn från klass fyra upp till sexan trängs uppe på startkullen för att ge sig ut på den nya dirt bikebanan. Framför dem ligger ett antal hopp som ska passeras. Gärna högt, gärna snyggt.

”Fett coolt!”, ”Asså, min kedja har hoppat fem gånger!”, ”Såg du? Värsta hoppet!” ”Kör nu!”

Cyklarna blänker, hjälmarna är prydda med döskallar och monster. En åkare tar fart, benen trummar på, upp och ner, upp och ner och så runt och tillbaka igen. Snacka lite med en kompis och så på det igen.

Hej! Vi är några killar som skulle vilja starta en förening. Vi tänker ha en slags free running-grupp som vi tränar 1-2 gånger i veckan.

Det var så det började. Emil Edvardsson och några kompisar skrev ett brev till skolans rektor för att få hjälp med att dra igång en förening. Före det hade de redan i projektform på skoltid arbetat med att ta reda på vad en skolidrottsförening är och hur man ansluter den till Skolidrottsförbundet. Och som stöd fanns hela tiden läraren Jens Jacobson.

-Eleverna har ju massor med idéer och vill så mycket. När de kom och ville köra free running och dirt bike på skolan tänkte jag att vi kanske skulle starta en förening, säger han.

järntorget-Jens-480x200
Först var Jens inne på att tillhöra gymnastikförbundet och cykelförbundet men att vara med på två ställen kändes övermäktigt. Istället fanns den perfekta lösningen i en skol-IF där alla möjliga idrotter är välkomna men man i övrigt har samma möjligheter som andra föreningar.

På dirt bikebanan kör barnen vidare. ”Mera kick i hoppet”, säger någon och en annan rusar fram med spade och lägger på lite extra grus för att få mer höjd i hoppen.

-Vi var lite oroliga för skador, men än så länge är det bara skrubbsår. Värre har det varit på gungorna med två benbrott i år faktiskt,  säger Jens som erkänner att han i smyg brukar kapa av de värsta exemplen på ”spetsade” hopp.

Drivkraften är stor hos medlemmarna. De var själva på plats under en hel dag och skottade, körde skottkärra, bar och öste grus och sand för att förverkliga drömmen om en egen bana.

-Det här är verkligen elevdemokrati och elevinflytande på allvar. Det pratas mycket om det men här finns det. Det är de som får planera och genomföra. Nästa steg blir nu att med hjälp av SISU utbilda styrelsen så de får än mer förståelse för vad det arbetet innebär, säger Jens.

Nya aktiviteter planeras också. Det ska bli dans för att bredda föreningen lite. Men grundtanken är densamma. Det ska inte vara så strukturerat, det ska vara på utövarens egna villkor, det ska inte handla om prestationer utan helt enkelt om att ha kul ihop. Föreningen har snabbt blivit stabil. Pengar från Idrottslyftet har gett möjlighet att köpa in lånecyklar och för varje aktivitet kommer det LOK-stöd. Framgången har uppmärksammats av högstadieskolan intill. Så snart startar en skol-IF där också och på det viset kan föreningarna stärka varandra menar Jens som ibland känner sig lite ensam som vuxen med en hel del ansvar på sina axlar. Men han njuter av att se glädjen i idrotten och har också sett nyttan för barnens utveckling

-När vi startade föreningen tittade jag på skoj i läroplanen för årskurs fem. Nästan allt där går att förverkliga genom arbetet med en skol-IF. Ta matte till exempel. Vi har flera barn som inte gillar det så mycket men när de skulle bygga hopp till banan fick de räkna med skala och det gick jättebra, säger Jens.

Rapmusiken pumpar ur föreningens nya högtalare. I kön till startkullen gungar cyklarna i takt. Under hjälmen sjunger Emil Edvardsson med. Kastar sig ut.

 

”Jag är nöjd!”

Emil Edvardsson älskar det fria och det lite farliga. I skol-IF får han fullt utlopp för sitt sätt att idrotta.

-Det här är en underbar dag, säger han där han sitter på sin cykel och njuter av vädret, den nya banan och alla kompisar som kör cykel.

Emil är inte med i någon annan förening och han fastnade för extremsporterna när han såg filmer på nätet. Av det intresset blev det en förening på skolan och högsta önskan var en egen dirt bikebana.

-Det blev riktigt bra det här. Jag är nöjd. En skol-IF känns speciellt för vi har inte haft det förut, säger han med ett stort leende.

free-running-volt-480x160

Han slänger av sig hjälmen och kepsen och visar upp ett par halsbrytande volter. Förutom att Emil cyklar två-tre timmar om dagen leder han en grupp i free running varje fredag. Emil går i sexan men har inga planer på att lämna föreningen när han börjar sjuan.

-Det bästa med de här sporterna är att man lär sig nya saker hela tiden, nya tricks.

Vad är ditt bästa tips för en nybörjare?

-Att inte vara rädd, säger Emil bestämt och ger sig iväg på ännu en vända i drömmen som blev sann.

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Johan Sandler


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link