Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joanna Bong Lindström

Utbildning i fokus i Vislanda


I Vislanda skol-IF får ungdomar en chans att växa. Här står utbildning av idrottsledare i fokus – och det ger en verksamhet med mängder av aktiviteter för ortens barn och ungdomar.

Solen lyser in i uppehållsrummet en varm dag i maj. Det är sista veckan för terminen med skol-IF-aktiviteter. Ett långt och välmatat idrottsår är på upploppet.

Den här dagen ordnar skolidrottsföreningen i Vislandaskolan dansträning för medlemmar från förskolan-årskurs 2, och skolidrott (blandade aktiviteter där deltagarna väljer vad de vill hitta på) för medlemmar från årskurs 3-6.

Tre representanter från skol-IF möter upp för att berätta hur de jobbar med Vislanda skol-IF. De har alla gått Skolidrottsförbundets tre utbildningar, Ung Ledare, Skolidrottsföreningen, och Skolidrottsledaren.

- Där har jag lärt mig hur jag ska hantera olika situationer som uppstår och så fick jag tips om ledarskapsrollen för att inte vara osäker, säger 15-årige Erik Fransson.

Han leder aktiviteter som bordtennis, skolidrott, basket och badminton.

- Jag har blivit mer självsäker genom kurserna, både som ledare och som person, säger 16-årige Andreas Nilsson, skol-IF:s ordförande.

- Och det är bra att veta hur man startar en förening om man skulle vilja göra det när man är vuxen, säger Erik.

Alla ledare utbildas
Vislanda skol-IF har över 30 ledare, alla ungdomar som går eller har gått på Vislandaskolan, som är en F-9-skola med 379 elever i Vislanda, i Alvesta kommun i Småland. Samtliga ledare utbildas i Skolidrottsförbundets kurser och engageras i föreningens verksamhet, där de ges både ansvar och stort förtroende.

- Det är roligt att få hålla i aktiviteter och leda och lära ut, säger Lina Schlotterbeck som är 15 år och sekreterare i Vislanda skol-IF.
Vislanda skol-IF

Felicia Axbom och Lina Schlotterbeck leder ett danspass.

Tack vare det stora ledarantalet erbjuder skol-IF sina medlemmar mängder av aktiviteter. Rekryteringen och utbildningen ger alltså väldigt tydliga resultat i form av idrott för barnen och ungdomarna.

Utbildningen är ett av syftena med deras skol-IF.

- Vi vill få unga att gå kurserna, för genom ledarutbildningarna får de lära sig en massa nytt som också är bra för dem i framtiden, säger Lina.

- Det är något som är bra att ha med i sitt CV, säger Andreas.

Vad ska man tänka på när man är ledare?
- Att våga ta ansvar, säger Andreas.

Lina håller med och lägger till:

- Att vara positiv och planera väl, så ni vet vad ni ska göra.

Varierande utbud
Vislanda skol-IF har alltså inga problem med att rekrytera unga ledare. Dessutom behåller de dem, även efter att de har gått ut nionde klass och lämnat skolan.

- De fortsätter i styrelsen även om de har börjat gymnasiet. De har ju mycket erfarenhet att bidra med och stöttar och slussar in de nya, säger vuxenstödet Jan Stemberger.

Det finns dessutom en sektion i skol-IF med ”gamla” elever som hjälper till och dessutom håller i en del aktiviteter. Till exempel volleyboll för medlemmar från årskurs 7 och äldre, ja även vuxna medlemmar, på söndagar. De ordnade också nyligen en tipspromenad för hela samhället.

- Det är jättebra, de gamla eleverna kan ge oss stöd och tips, säger Erik.

Skol-IF:s alla aktiviteter gör föreningen till den näststörsta på orten, efter fotbollsklubben. Och genom skol-IF får barnen och ungdomarna i Vislanda ett idrottsutbud som inte skulle finnas för dem annars. I stället för att behöva ta bussen in till Växjö, en resa på 45 minuter, har de idrotten i sin närhet.
Vislanda skola

Vislanda skola är en F-9-skola med 379 elever, varav 200 är med i skol-IF.

Vislanda skol-IF jobbar för att få medlemmarna att testa på nya idrotter, de vill ha ett varierande utbud för att erbjuda aktiviteter som inte finns här annars. På det sättet slussar de in ungdomar i idrotter, får dem att testa, för att sedan kanske gå vidare till andra föreningar. Ett exempel är satsningen på dans, det har gjort att flera ungdomar efter det har fortsatt satsa på den idrotten inne i Växjö.

På Eldsjälsgalan
Föreningen spelar en viktig roll i samhället. Och det fick man ett kvitto på, i form av uppmärksamhet i tv på bästa sändningstid. Vislanda skol-IF var en av de tre nominerade till utmärkelsen Årets förening på Eldsjälsgalan i TV4 i slutet av förra året. Priset gick sedan till handbollsföreningen IK Sävehof men av tusentalet förslag till nominerade valdes alltså skolidrottsföreningen ut bland de tre.

- Det var verkligen en stor upplevelse, och det visar att vi är duktiga, säger Andreas.

Med stöttning av SISU Småland kunde 28 ledare från skol-IF åka med till Göteborg, där de bodde på hotell och gick på galan tillsammans. Dessutom konfererade de genom jobb med värdegrundsarbete.

Nomineringen kom som en stor överraskning för Vislanda skol-IF.

- Vi hade inte tänkt på att något sådant skulle kunna hända. Men när vi väl satt där på galan insåg vi att vi är nog rätt stora som förening, säger Erik.

Vad ger ni för tips till andra att skapa en välfungerande skol-IF?
- Ge det tid att komma igång. Det är lite uppförsbacke i början men sedan blir det nedförsbacke. Man får jobba på ett tag men det är värt det, säger Andreas.

- Gå också ut med massor av information för att locka dit medlemmar, säger Lina.

Och för dem som vill starta?
-Hitta någon som brinner för det och kan och vill lägga ner tid. Och så behövs det en vuxen som är med och hjälper till, säger Erik.

Just det har Vislanda skol-IF. Janne Stemberger är ett av tre vuxenstöd i föreningen. Han har förmånen att ha tid för föreningen i sin tjänst som skolfritidsledare i Vislandaskolan. Janne stöttar ungdomarna i verksamheten, för att de ska få möjlighet att utvecklas i sina roller.

- Hade inte han varit så drivande så hade det aldrig varit så här stort, säger Erik.

Och större ska det bli. Vislanda skol-IF är inte nöjda än.

- Vi ska alltid fortsätta att satsa på att bli större och utvecklas, säger Andreas.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:19 Skribent: Joanna Bong Lindström


08-699 60 00

This is a mailto link


Postadress
Skolidrottsförbundet
Box 11016 
100 61 Stockholm

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress:
Svenska Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000, 086996501
E-post: This is a mailto link