Hoppa till sidans innehåll

Löpande inspiratörer


För att ge lite extra skjuts och glädje i steget presenterar vi här på sidan ett gäng löpare som alla önskar lycka till på Skoljoggendagen. Alla har inte själva sprungit Skoljoggen men gemensamt för dem är att de älskar löpning och de vill gärna sprida den känslan vidare till alla som ska springa Skoljoggen!


Sara Christiansson
Sara Christiansson är uppvuxen i Grästorp utanför Trollhättan. Sara tävlar för göteborgsklubben Sävedalen och hon har tränat friidrott i cirka 11 år. Sara är idag 21 år, älskar löpning och tävlar i både bana och terräng. Med erfarenhet från internationella juniormästerskap var Skoljoggen startskottet för Saras löpkarriär.
– Mitt bästa minne från Skoljoggen var när min idrottslärare Karin kom fram till mig efter loppet och rekommenderade mig att börja med löpning. Hon hade nämligen sett mig springa och ansåg att jag hade en bra löpstil och möjligtvis var en dold löpartalang. Det är tack vare Karin som jag håller på med löpning idag.

Berätta hur du minns Skoljoggen

– För mig var Skoljoggen en av de bästa skoldagarna under hela året. Det var då man fick chansen att heja fram och pusha varandra utan att placering eller tid spelade någon roll. Det var under denna dag som jag fick uppleva lite nervositet och förväntad. Känslan av stolthet när jag kommit i mål var verkligen härlig.

Hur viktigt är träning för dig?

– Träning och rörelse är otroligt viktigt för mig, då jag alltid har hållit på med någon slags sport, det har varit allt ifrån dans till fotboll. Jag upplever själv att du får så mycket mer positivt energi av att röra på dig, något som du senare kan dra stor nytta av i vardagen. Det gäller bara att hitta just din slags träning, då det är otroligt viktigt att du själv tycker att det är roligt.

Vad är det bästa med löpning, enligt dig?

– Det är en väldigt "enkel” träning, det vill säga, du kan göra det i princip var som helst och när som helst, det gäller bara att ha med sig ett par löparskor. Jag tycker även att det bästa med löpning är att det är en "tuff" träning, du får verkligen chansen att pusha dig själv under träning och tävling, säger Sara och fortsätter:
– Jag har fått upptäcka så många nya länder och platser då löpningen har inneburit en hel del resor. Jag har även träffat nya härliga människor samt fått en hel del erfarenheter.

Vad är dina långsiktiga mål som löpare?

– Att jag ska hålla mig frisk och skadefri under kommande år. Jag hoppas även att jag ska uppnå mina mål och drömmar om att delta i ett EM/VM/OS, att jag ska få slå en hel del personliga rekord, samt få fler erfarenhet och upplevelser. 


Fabian Delryd
Fabian Delryd är 21 år och föddes 1996. Fabian tävlar i höjdhopp och hoppar för klubben Täby IS. Fabian har flera SM-medaljer och tävlat på internationella mästerskap såsom Junior-VM, Junior-EM och Inomhus-EM. Under 2018 hoppade Fabian 2.33 och gick upp på en fjärdeplats genom tiderna i Sverige. En gång i tiden deltog även Fabian på Skoljoggen.

Skoljoggen var alltid något jag såg fram emot. Inte bara för att vi fick ledigt från några av de andra lektionerna, utan för gemenskapen jag upplevde av att springa med mina klasskompisar.

Har du något speciellt minne från Skoljoggen?

Jag minns en Skoljogg där det hade regnat mycket. En bit in i loppet fastnade jag med ena foten i en lerpöl. Efter en del kämpande blev jag fri, men ena skon försvann någonstans i leran. Jag ville ju inte förlora dyrbar tid, så det slutade med att jag sprang resten av loppet med bara en sko.

Hur stor del av din träning består av löpning och vad skulle du säga att löpningen betyder i ditt träningsprogram?

Även om jag som höjdhoppare inte springer lika mycket som de riktiga löparna så spelar löpningen en viktig roll i min träning. Framförallt spenderade jag mycket tid i löpspåret när jag var lite yngre. Jag är en ganska bedrövlig löpare (för det mesta springer jag bara 20 meter fram till höjdhoppsmattan), men det är ändå lika roligt att springa!


Maja Nilsson
Motalas Maja Nilsson tävlar i höjdhopp, har ett personligt rekord på 1.90 och föddes året 1999. Maja är en riktig tävlingsmänniska och har under sin tid som friidrottare hunnit med att representera Sverige vid ett flertal tillfällen som junior. Under 2016 blev hon europamästare för ungdomar och vid junior-EM året efter blev det ett brons. Under 2017 gjorde Maja sin landslagsdebut på seniornivå.

Berätta hur du minns Skoljoggen

– Det jag minns av Skoljoggen är att det var en kul aktivitet som hela skolan gjorde tillsammans. Lärarna peppade eleverna och vi elever peppade varandra. Det var ingen press, utan bara ett roligt sätt att få alla att röra på sig och samtidigt bygga en gemenskap. Jag minns att alla på skolan var med, alla årskurser och särskolan sprang/joggade/gick. Jag minns när min bästa kompis kom först av alla i mål och att jag blev stolt och ville bli lika snabb som henne, det motiverade mig till löpträningen i flera veckor efteråt. 

Hur stor del av din träning är löpning och vad skulle du säga att löpning betyder i ditt träningsprogram?

– Löpning är en stor del av min träning, jag joggar till exempel när jag värmer upp och varvar ner. Under grundträningsperioden tränar jag två rena konditionspass i veckan och ofta springer jag under dessa pass. Kondition är viktigt även om jag ”bara” hoppar höjd och löpningen är en grundpelare. 

Vad skulle du säga är det som driver dig, just nu, i träningen och höjdhoppet?

– Det som driver mig i träningen är att jag tycker det är riktigt kul. Jag längtar (nästan alltid) till varje pass. Jag tycker det är kul att ta ut mig på träning och pusha mig själv till absolut max, för att sen kunna pusha mig ännu lite till nästa träning, säger Maja och fortsätter.
– Jag älskar såklart att tävla och att hoppa högt är det bästa jag vet. Känslan när man sätter ett nytt personligt rekord är den bästa känslan, det går inte riktigt att beskriva med ord, det är så mycket glädje.


Anna Silvander
Anna Silvander föddes 1993 och tävlar i medeldistans för friidrottsklubben IFK Lidingö. Anna har ett antal SM-medaljer från både 800 meter, 1500 meter samt stafett på sin meritlista. Hon har även deltagit vid internationella mästerskap såsom EM och inomhus-VM. Skoljoggen minns Anna med glädje:

– Jag har alltid älskat att röra på mig och har hållit på med flera olika sporter men själva idrotten i skolan var inte alltid min grej. Jag gillade lekarna vi gjorde men var spinkig och hade noll bollkontroll. När det var dags för Skoljoggen släpptes alla krav på prestation. Det handlade plötsligt bara om att ha kul och röra på sig, något som jag försöker påminna mig om varje dag när jag tränar.

Idag betyder löpningen oerhört mycket för Anna och friidrotten tar upp en stor del av hennes liv.

– För mig handlar det om att våga utmana mig själv. Jag älskar att pusha kroppen och huvudet till att prestera mitt bästa möjliga på tävling och träning. Samtidigt handlar löpning väldigt mycket om gemenskap. Även om friidrott och löpning i många fall är en individuell sport så känner jag mig sällan ensam. Jag tränar och bor tillsammans med mitt team, jag har tränare, sjukgymnaster, naprapater, sponsorer bakom mig och jag har träffat så många av mina vänner genom löpningen/friidrotten.

Varför tycker du att barn och ungdomar bör ställa upp i Skoljoggen?

- Skoljoggen är en så himla fin symbol för glädjen att röra på sig. Det är kravlöst och alla får lägga det på sin egen nivå. Det handlar inte om vem som springer längst eller snabbast. Oavsett om du springer, går, dansar eller skuttar Skoljoggen så är du en del av något som genomförs i hela Sverige och det är faktiskt ganska häftigt.


 

 

Mustafa ”Musse” Mohamed
Musse är en svensk medel- och långdistanslöpare och har vunnit 24 (!) SM-guld. Han är född den 1:a mars 1979 i Somalias huvudstad Mogadishu. Han kom till Sverige och Lysekil i december 1990, som 11-åring. Han beskriver det som en stor omställning, inte minst med kylan och språket. Men Musse kunde ganska snabbt att anpassa sig och snart pratade han flytande svenska och gillade att leka i snön.

Innan han började med löpning spelade han fotboll i Slättens IK.  Han berättar att han inte hade den rätta kroppen eftersom han var liten och klen, men att han tyckte det var otroligt kul! 

”Som barn fick jag aldrig chansen delta på Skoljoggen men jag kommer ihåg när jag 1994 sprang mitt första lopp, Fredsloppet på Slottskogen i Göteborg. Jag hade inte löptränat mer än det jag hade sprungit på fotbollen och nu skulle jag springa 3 km. Jag var förväntansfull. Hur kommer det att kännas, hur kommer det att gå. Samtidigt var jag också nervös. Jag tyckte att alla andra såg så snabba ut. Så fort starten gick släppte nervositeten. Jag blev förvånad över att det var så mycket folk som hejade på oss.  Det gick bra för mig i loppet och efteråt var känslan att det här vill jag uppleva fler gånger. Jag älskar löpning! 

Löpning är perfekt för det är en enkel och lättillgänglig träningsform. Den kräver inte mycket utrustning och kan bedrivas överallt. Inne, ute, i skogen, i stan och på semestern.

Lycka till på Skoljoggen allihop”

 

Alexander Brorsson
Alexander Brorsson är född 1990 och svensk sprint- och häcklöpare. För honom är källan till mycket glädje och tack vare idrotten har han fått se fjärran platser världen över. För Alexander startade idrottskarriären med ett par tunna, spralliga ben på Ulricaskolans grusplan i Ulricehamn och vart den slutar är ännu inte bestämt. Alexander minns hur roligt han som barn tyckte det var att få vara med och springa Skoljoggen:
"Jag minns Skoljoggen som en rolig aktivitet med mina klasskamrater. Att ha kul tillsammans medan man tränar gjorde att jag fastnade för just löpning. Sedan den dagen har träning varit mitt stora intresse i livet och kommer vara många år framåt. Lycka till allihop!"
Carolina Johnson
Carolina Johnson, är född 1996 och svensk medeldistans löpare. Idag bor hon och studerar i Los Angeles. När hon är hemma i Sverige bor hon i Linköping. Carolina springer gärna sina träningspass vid havet, i skogen eller på friidrottsbanor. Får hon välja springer hon gärna i grupp tillsammans med sina kompisar.

Carolina älskar utmaningar och när hon springer känner hon att hon verkligen får pusha sig själv till max. Det bästa med löpning tycker hon är att det bara är hon själv som kan påverka sitt resultat i tävlingen.

Som barn deltog Carolina varje år i Skoljoggen:
"Jag kommer ihåg de gångerna jag sprang Skoljoggen som en väldigt rolig grej med mycket gemenskap för att alla kan vara med! Ett år var jag så laddad i starten att jag ramlade efter några meter, hann tänka i några sekunder att ”oj detta blir jobbigt”, men blev påhejad av mina kompisar och sprang in först i mål! I Skoljoggen är alla vinnare och det var en härlig känsla att uppnå ett mål, så jag lärde mig hur viktigt det är att heja på varandra!"
Elin Östlund
Elin är född på alla hjärtans dag 1991. Hon älskar att springa kort och snabbt och beskriver löpning som något av det bästa man kan ägna sig åt. Under inomhus-SM 2017 tog hon guld på 60 meter.  

”Jag har själv aldrig varit med på skoljoggen, men om jag hade varit det är jag rätt säker på att jag skulle ha haft samma känsla som jag alltid har inför ett lopp, jag har haft den ända sedan jag började springa. Det är en pirrig och förväntansfull känsla av att det är nu det gäller, här och nu ska jag ge allt! Efteråt brukar jag bara tänka; igen, jag vill springa igen!

Jag har alltid älskat att springa. Redan när jag var liten kunde jag gå ut och bara rusa över gräsmattan. Det är det som är tjusningen med löpning, det är bara att snöra på sig skorna och utmana sig själv att springa så fort som möjligt. Det krävs inte någon direkt utrustning och löpning kan tränas på olika sätt och med variation.

Det är helt enkelt något speciellt med att springa! Lycka till alla skoljoggare!”

 Louise Wiker
Louise Wiker är född första januari 1979 och en är en svensk långdistans och terränglöpare. Hon har många positiva minnen från Skoljoggen vid Hurtigtorpet där hon växte upp:
"Skoljoggen vid Hurtigtorpet var en av höstens höjdpunkter, jag har alltid gillat att springa"
Stefan Tärnhuvud

Stefan Tärnhuvud är 32 år gammal och en av Sveriges snabbaste män på korta sträckor, hans sikte är att bli snabbaste någonson. Stefan bor och tränar i Sundsvall. Som barn deltog Stefan många gånger i skoljoggen och minns det med glädje:
"Trots att jag aldrig har varit duktig på att springa långt så såg jag fram emot skoljoggen. Det var en utmaning som jag ville klara, och när jag gjorde det kände jag mig stolt och duktig. Jag såg alltid fram emot slutet när man tog i allt vad man hade, för tröttheten i benen gjorde att det kändes det som om man flög fram. Löpsträckan som vi sprang gick alltid förbi huset där jag växte upp, och det gav mig extra energi när mamma stod ute och vinkade."

Uppdaterad: 17 AUG 2018 13:42 Skribent: Johan Sandler
Epost: Adressen Gömd1214
ANMÄLDA SKOLOR

 08-699 60 00

skoljoggen@

skolidrott.se