Hoppa till sidans innehåll

Löpande inspiratörer


För att ge lite extra skjuts och glädje i steget presenterar vi här på sidan ett gäng löpare som alla önskar lycka till på Skoljoggendagen. Alla har inte själva sprungit Skoljoggen men gemensamt för dem är att de älskar löpning och de vill gärna sprida den känslan vidare till alla som ska springa Skoljoggen!

Anna Silvander
Anna Silvander föddes 1993 och tävlar i medeldistans för friidrottsklubben IFK Lidingö. Anna har ett antal SM-medaljer från både 800 meter, 1500 meter samt stafett på sin meritlista. Hon har även deltagit vid internationella mästerskap såsom EM och inomhus-VM. Skoljoggen minns Anna med glädje:

– Jag har alltid älskat att röra på mig och har hållit på med flera olika sporter men själva idrotten i skolan var inte alltid min grej. Jag gillade lekarna vi gjorde men var spinkig och hade noll bollkontroll. När det var dags för Skoljoggen släpptes alla krav på prestation. Det handlade plötsligt bara om att ha kul och röra på sig, något som jag försöker påminna mig om varje dag när jag tränar.

Idag betyder löpningen oerhört mycket för Anna och friidrotten tar upp en stor del av hennes liv.

– För mig handlar det om att våga utmana mig själv. Jag älskar att pusha kroppen och huvudet till att prestera mitt bästa möjliga på tävling och träning. Samtidigt handlar löpning väldigt mycket om gemenskap. Även om friidrott och löpning i många fall är en individuell sport så känner jag mig sällan ensam. Jag tränar och bor tillsammans med mitt team, jag har tränare, sjukgymnaster, naprapater, sponsorer bakom mig och jag har träffat så många av mina vänner genom löpningen/friidrotten.

Varför tycker du att barn och ungdomar bör ställa upp i Skoljoggen?

- Skoljoggen är en så himla fin symbol för glädjen att röra på sig. Det är kravlöst och alla får lägga det på sin egen nivå. Det handlar inte om vem som springer längst eller snabbast. Oavsett om du springer, går, dansar eller skuttar Skoljoggen så är du en del av något som genomförs i hela Sverige och det är faktiskt ganska häftigt.

 

Mustafa ”Musse” Mohamed
Musse är en svensk medel- och långdistanslöpare och har vunnit 24 (!) SM-guld. Han är född den 1:a mars 1979 i Somalias huvudstad Mogadishu. Han kom till Sverige och Lysekil i december 1990, som 11-åring. Han beskriver det som en stor omställning, inte minst med kylan och språket. Men Musse kunde ganska snabbt att anpassa sig och snart pratade han flytande svenska och gillade att leka i snön.

Innan han började med löpning spelade han fotboll i Slättens IK.  Han berättar att han inte hade den rätta kroppen eftersom han var liten och klen, men att han tyckte det var otroligt kul! 

”Som barn fick jag aldrig chansen delta på Skoljoggen men jag kommer ihåg när jag 1994 sprang mitt första lopp, Fredsloppet på Slottskogen i Göteborg. Jag hade inte löptränat mer än det jag hade sprungit på fotbollen och nu skulle jag springa 3 km. Jag var förväntansfull. Hur kommer det att kännas, hur kommer det att gå. Samtidigt var jag också nervös. Jag tyckte att alla andra såg så snabba ut. Så fort starten gick släppte nervositeten. Jag blev förvånad över att det var så mycket folk som hejade på oss.  Det gick bra för mig i loppet och efteråt var känslan att det här vill jag uppleva fler gånger. Jag älskar löpning! 

Löpning är perfekt för det är en enkel och lättillgänglig träningsform. Den kräver inte mycket utrustning och kan bedrivas överallt. Inne, ute, i skogen, i stan och på semestern.

Lycka till på Skoljoggen allihop”

 

Alexander Brorsson
Alexander Brorsson är född 1990 och svensk sprint- och häcklöpare. För honom är källan till mycket glädje och tack vare idrotten har han fått se fjärran platser världen över. För Alexander startade idrottskarriären med ett par tunna, spralliga ben på Ulricaskolans grusplan i Ulricehamn och vart den slutar är ännu inte bestämt. Alexander minns hur roligt han som barn tyckte det var att få vara med och springa Skoljoggen:
"Jag minns Skoljoggen som en rolig aktivitet med mina klasskamrater. Att ha kul tillsammans medan man tränar gjorde att jag fastnade för just löpning. Sedan den dagen har träning varit mitt stora intresse i livet och kommer vara många år framåt. Lycka till allihop!"
Carolina Johnson
Carolina Johnson, är född 1996 och svensk medeldistans löpare. Idag bor hon och studerar i Los Angeles. När hon är hemma i Sverige bor hon i Linköping. Carolina springer gärna sina träningspass vid havet, i skogen eller på friidrottsbanor. Får hon välja springer hon gärna i grupp tillsammans med sina kompisar.

Carolina älskar utmaningar och när hon springer känner hon att hon verkligen får pusha sig själv till max. Det bästa med löpning tycker hon är att det bara är hon själv som kan påverka sitt resultat i tävlingen.

Som barn deltog Carolina varje år i Skoljoggen:
"Jag kommer ihåg de gångerna jag sprang Skoljoggen som en väldigt rolig grej med mycket gemenskap för att alla kan vara med! Ett år var jag så laddad i starten att jag ramlade efter några meter, hann tänka i några sekunder att ”oj detta blir jobbigt”, men blev påhejad av mina kompisar och sprang in först i mål! I Skoljoggen är alla vinnare och det var en härlig känsla att uppnå ett mål, så jag lärde mig hur viktigt det är att heja på varandra!"
Elin Östlund
Elin är född på alla hjärtans dag 1991. Hon älskar att springa kort och snabbt och beskriver löpning som något av det bästa man kan ägna sig åt. Under inomhus-SM 2017 tog hon guld på 60 meter.  

”Jag har själv aldrig varit med på skoljoggen, men om jag hade varit det är jag rätt säker på att jag skulle ha haft samma känsla som jag alltid har inför ett lopp, jag har haft den ända sedan jag började springa. Det är en pirrig och förväntansfull känsla av att det är nu det gäller, här och nu ska jag ge allt! Efteråt brukar jag bara tänka; igen, jag vill springa igen!

Jag har alltid älskat att springa. Redan när jag var liten kunde jag gå ut och bara rusa över gräsmattan. Det är det som är tjusningen med löpning, det är bara att snöra på sig skorna och utmana sig själv att springa så fort som möjligt. Det krävs inte någon direkt utrustning och löpning kan tränas på olika sätt och med variation.

Det är helt enkelt något speciellt med att springa! Lycka till alla skoljoggare!”

 Louise Wiker
Louise Wiker är född första januari 1979 och en är en svensk långdistans och terränglöpare. Hon har många positiva minnen från Skoljoggen vid Hurtigtorpet där hon växte upp:
"Skoljoggen vid Hurtigtorpet var en av höstens höjdpunkter, jag har alltid gillat att springa"
Stefan Tärnhuvud

Stefan Tärnhuvud är 32 år gammal och en av Sveriges snabbaste män på korta sträckor, hans sikte är att bli snabbaste någonson. Stefan bor och tränar i Sundsvall. Som barn deltog Stefan många gånger i skoljoggen och minns det med glädje:
"Trots att jag aldrig har varit duktig på att springa långt så såg jag fram emot skoljoggen. Det var en utmaning som jag ville klara, och när jag gjorde det kände jag mig stolt och duktig. Jag såg alltid fram emot slutet när man tog i allt vad man hade, för tröttheten i benen gjorde att det kändes det som om man flög fram. Löpsträckan som vi sprang gick alltid förbi huset där jag växte upp, och det gav mig extra energi när mamma stod ute och vinkade."

Uppdaterad: 08 JUN 2018 15:22
Skribent: Johan Sandler
Epost: Adressen Gömd293
ANMÄLDA SKOLOR

 08-699 60 00

skoljoggen@

skolidrott.se